Parc naţional din Madagascar, invadat de căutătorii de safire

0

Unul dintre cele mai noi parcuri naţionale din Madagascar este invadat de mineri atraşi de mirajul descoperiri safirelor în regiune, relatează AFP, citată de Mongabay News. Cel puţin un kilometru de pădure de pe malul unui râu a fost transformat într-o groapă de noroi, după ce în zona respectivă din rezervaţia Ankeniheny-Zahamena au fost găsite pietrele preţioase.

 

 

„Ne confruntăm cu o invazie a minerilor veniţi ilegal în acest parc natural, una dintre cele mai recent declarate arii protejate din Madagascar”, a confirmat ministrul Mediului, Angelo Francois Randriambeloson. Regiunea a primit titlul de parc naţional abia anul trecut. Deşi aria afectată de acţiunile de minerit ilegal este, deocamdată, restrânsă, pericolul imediat este ca acţiunile să ia amploare şi să distrugă regiuni tot mai extinse. În Madagascar, există precedent în acest sens: descoperiri de minerale şi pietre preţioase au avut impact puternic asupra ecosistemelor, ducând la devastarea acestora.

Spre exemplu, la sfârşitul anilor 1990, au fost descoperite safire lângă oraşul Ilakaka, din sud-vestul Madagascarului; zona s-a transformat peste noapte într-o mină deschisă, dar proaspetei bogăţii i-au urmat violenţa, infracţionalitatea ridicată şi distrugerea biodiversităţii. În alte regiuni, apariţia minerilor, aduşi de activitatea specifică (fie ea legată de pietre preţioase sau de aur), a dus la creşterea vânătorii, ceea ce, la fel, dezechilibrează ecosistemele. Conştient de riscuri, guvernul din Madagascar susţine că face tot ce este posibil pentru a evacua minerii din parcul Ankeniheny-Zahamena şi pentru a reface zona afectată. Parcul naţional protejează un coridor de pădure tropicală, unde se găsesc 15 specii de lemurieni, 89 de specii de păsări, cel puţin 129 de specii de broaşte şi peste 2.000 de specii de plante.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: GlacierWatches


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger