Păpuşile Miss Possible le inspiră pe fetiţe să devină ingineri, piloţi sau programatoare

1

3034337-slide-s-2-the-miss-possible-line-of-dolls-inspires-girls-to-be-engineers-pilots-and-programmersÎn ultimii ani, păpuşile Barbie au fost ţinta unor valuri din ce în ce mai mari de acuzaţii: ba că deformează percepţia copiilor despre frumuseţe, impunând standarde estetice nerealiste, ba că perpetuează stereotipuri dăunătoare. După o campanie pentru o Lammily, o nouă gamă de păpuşi cu forme apropiate de cele ale femeilor obişnuite, două cercetătoare americane au lansat recent un apel pentru păuşile Miss Possible, care să le inspire fetiţelor dorinţa de a alege cariere în domeniile ingineriei, pilotajului, programării ş.a.m.d.

Supriya Hobbs şi Janna Eaves, ambele ingineri în devenire, au lansat ideea de la baza lui Miss Possible în cadrul unei competiţii de antreprenoriat, organizate în cadrul Universităţii din Illinois, unde cele două tinere studiază. Păpuşa-pilot (foto), prin care Supriya şi Janna încearcă să le insufle celor mici curiozitatea pentru domenii mai puţin reprezentate în rândul femeilor, e inspirată de Marie Curie, celebra savantă laureată cu Nobel.

După ce ideea proiectului s-a bucurat de succes, cele două tinere au lansat o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo, menită să materializeze o întreagă gamă de păpuşi modelate după femei celebre din istorie. Printre primele propuneri se numără o Miss Possible inspirată de Bessie Coleman, prima femeie afro-americană care a devenit aviator, precum şi Ada Lovelace, matematiciană considerată primul programator din istorie.

Fiecare Miss Possible va avea o poveste personală şi va însoţită de o aplicaţie customizată, în funcţie de domeniul de activitate al fiecărei femei-model. În cazul păpuşii modelate după Marie Curie, de pildă, aplicaţia va conţine experimente de chimie şi fizică, noţiuni de bază din aceste discipline, dar şi instrucţiuni pentru experimente simple şi sigure, ce pot fi făcute de copii acasă.

 

Miss Possible: Dolls to Inspire Girls Across Generations from Supriya Hobbs on Vimeo.

 

În acest moment, campania de strângere de fonduri s-a terminat, iar cele două tinere au convins publicul să doneze mai mulţi bani decât suma solicitată iniţial: 85.755 de dolari, faţă de 75.000 de dolari. Banii vor fi folosiţi pentru crearea păpuşilor şi a aplicaţiilor concepute “să crească numărul oamenilor ce vor să schimbe lumea.” Pentru că, potrivit iniţiatoarelor proiectului, oferirea unor modele copiilor duce, implicit, la aspiraţii pe măsură. “Toată viaţa, modelul numărul unu a fost pentru mine mama. A studiat chimia organică, apoi a intrat în afaceri. Şi acum iată-mă: am o diplomă în inginerie chimică şi încep propria afacere. E limpede că acest model a avut un impact asupra alegerilor pe care le-am făcut în carieră şi cercetările confirmă că aceste modele contează,” arată Supriya Hobbs. “De aceea, ne propunem să arătăm copiilor poveştile acestor femei incredibile. Vrem ca fetiţele să se indetifice cu aceste personaje şi să vadă că, înainte de a realiza lucruri măreţe, şi aceste femei au fost, la rândul lor, copii.”

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Cât de realiste sunt păpuşile Barbie?

Efectul Barbie: De ce femeile se urăsc când se privesc în oglindă

Campanie pentru păpuşi Barbie realiste

O tânără s-a transformat în personaj de desene animate, iar alta în Barbie

O prinţesă Disney supraponderală

Cu ce se mai joacă astăzi copiii?


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger