Păpușa Barbie musulmană face furori

15

În timp ce compania Mattel a anunțat schimbarea la față a celebrelor păpuși Barbie – oferind o nouă gamă de păpuși, cu dimensiuni corporale și culori de piele diferite -, o cercetătoare nigeriană în științe medicale face valuri pe Instagram cu o adaptare musulmană a lui Barbie. Hijarbie – păpușa cu tradiționalul hijab – e menită să atragă atenția asupra diversității culturale și să reducă prejudecățile despre femeile musulmane.

În contextul în care din ce în ce mai multe țări decid să interzică purtarea vălului islamic, Haneefa Adam vrea să transmită prin intermediul lui Hijarbie un mesaj de toleranță. ”Mi s-a părut că n-am văzut-o niciodată pe Barbie purtând hijab, așa că am decis să deschid un cont de Instagram și s-o îmbrac pe Barbie în haine făcute de mine. Mi s-a părut important ca o păpușă să poarte haine așa cum port și eu,” a spus cercetătoarea nigeriană, în vârstă de 24 de ani. Tânăra a absolvit un master de farmacologie în Marea Britanie și vrea să ofere fetițelor musulmane un model de urmat – de aceea, a creat ceea ce numește ”o păpușă modestă.”

160208105450-hijarbie-3-exlarge-169 160208105841-hijarbie-6-exlarge-169

Reacțiile stârnite de Hijarbie s-au dovedit pozitive, iar la scurt timp după apariția pe Instagram, contul are aproape 20.000 de abonați. Pe viitor, Adam vrea să includă și păpuși de culoare, în condițiile în care, după spusele ei, în Nigeria nu se găsesc de vânzare astfel de păpuși. În același timp, femeia a primit și numeroase comentarii negative, din partea unor utilizatori care susțin că vălul musulman este o formă de opresiune la adresa femeilor. ”Oamenii cred că, atunci când femeile musulmane își acoperă fața, sunt forțate s-o facă. Dar majoritatea dintre noi nu suntem,” a spus tânăra.

Sursa: CNN


15 comentarii

 1. Laurentiu Filipescu on

  Astept ca populatia Europei sa reactioneze in virtutea realitatilor coerente.
  Adica, sabotaj total la vanzarea insultatoarei papusi si altor marfuri fabricate de compania Mattel.
  L.F.

 2. eu cred ca papusa asta e model pt barbatii europeni, in caz ca vad pe strada ceva imbracat ca in pozele de mai sus sa fie violata in grup, asa cum fac viermii musulmani cu eurpencele.

 3. ”Oamenii cred că, atunci când femeile musulmane își acoperă fața, sunt forțate s-o facă. Dar majoritatea dintre noi nu suntem,” a spus tânăra. Pai majoritatea dintre voi aveti deja creierul spalat…

 4. Salam Kebab Susan Al Rahat on

  Blasfemie, i se vede fața și mâinile, umblă aproape dezbrăcată și poate fi bătută cu pietre, arsă de vie, tăiat capul cu un cuțit tocit sau violată de cămiloi, acoperiți-o naibii cu ceva că o văd copiii

 5. Interesant! Nu stiu daca e bine sau nu, dar daca tot se imbraca asa femeile la ei, de ce nu ar exista si o Barbie a lor? Asteptam o Barbie in costum national romanesc, poate exista deja, nu sunt la curent cu moda la papusi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger