Papagalii pot trage concluzii despre unde se află mâncarea nu doar după indicii privind locația, ci și prin absența indiciilor, o abilitate găsită la oameni și câteva primate.
În cadrul studiului care a arătat acest lucru, cercetătorii au agitat două cutii, una cu mâncare, cealaltă fără, astfel că papagalii puteau auzi zgomotul produs de o cutie cu mâncare, respectiv, de una goală. Pentru a alege cutia cu mâncarea, papagalii erau nevoiți să identifica sunetul care însemna mâncare și să-și dea seama că lipsa sunetului însemna mâncare în cealaltă cutie. Este o provocare prea mare chiar și pentru copiii de până la 3 ani.
“Asta înseamnă că papagalii au o anumită înțelegere a cauzalității și pot folosi abilitatea pentru a pricepe lumea”, spune Christian Schloegl, cercetător la Universitatea din Viena.
Pentru a elimina posibilitatea ca papagalii să fi evitat cutia goală pur și simplu, iar asta să nu fi însemnat că aleg cutia plină, cercetătorii au atașat în interiorul mânecilor mici difuzoare care scoteau sunetul de cutie plină, respectiv niciun sunet, când cercetătorul agita cutia, dar uneori sunetul venea din direcția mâinii opuse celei în care se afla cutia. S-a dovedit că papagalii fac conexiuni între sunet și imagine, întrucât alegeau cutia cu mâncare atunci când sunetul venea din direcția imaginii.
Sursa: LiveScience