Papa vrea să le pună la punct pe călugărițele ”feministe radicale”

0

De curând instalat în scaunul papal, Francisc și-a întărit poziția critică împotriva unor grupuri de călugărițe americane, pe care le acuză ”feminism radical”, considerat incompatibil cu credința catolică. Aspectele ”radicale” vizează o poziție prea tolerantă în fața unor probleme ca homosexualitatea și contracepția.

 

Catholic-Nuns

 

Încă de anul trecut, Vaticanul a emis un raport în care ia în vizor aceste grupuri de călugărițe americane, care se bucură de o puternică susținere din partea catolicilor americani, în special a celor din aripa liberală a Bisericii, arată Reuters. În aprilie 2012, Vaticanul a criticat aceste grupuri pentru că ”nu au deschis gura în ceea ce privește dreptul la viață,” eșuând astfel în urmărirea miezului agendei catolice, respectiv ”viziunea biblică asupra familiei și sexualității umane.” Aceste călugărițe și-au manifestat susținerea față de reforma în sănătate derulată de Obama, care presupune asigurarea obligatorie a costurilor de contracepție, în vreme ce arhiepiscopii americani s-au opus. Călugărițele și-au justificat poziția invocând demersul lor pentru dreptate socială, iar numeroși susținători din rândul populației sunt de partea lor, atribuindu-le o contribuție majoră la schimbarea percepției asupra Bisericii.

La o întâlnire care a avut loc luni și la care au participat liderii acestor grupări și arhiepiscopul Gerhard Ludwig Mueller, noul șef al departamentului doctrinar de la Vatican, s-a reafirmat nevoia reformării acestor voci ”radicale.” Trimișii de la Vatican le-au reamintit americanilor că și direcția abordată de aceste călugărițe trebuie să rămână sub viziunea dictată de Sfântul Scaun. Cu toate acestea, trimișii Papei le-au felicitat pe femei pentru serviciile aduse în îngrijirea săracilor și bolnavilor.

Sursa: Reuters

Foto: Themonastery.org


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger