“Teoriile evoluţiei şi Big Bang-ului sunt corecte”. “Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă fermecată” – sunt câteva dintre comentariile Papei Francisc din cadrul unei discuţii susţinute la Pontifical Academy of Sciences. Comentariile Papei i-au determinat pe specialişti să le considere de natură a pune punct pseudo-teoriilor creaţioniste, încurajate, spun unele voci, de predecesorul său, Papa Benedict XVI, scrie publicaţia The Independent.
Papa Francisc a susţinut că teoriile ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, ci mai degrabă “o implică”. “Când citim despre Creaţie în Geneză, riscăm să ni-l imaginăm pe Dumnezeu ca pe un magician cu o baghetă magică, capabil să facă orice. Şi nu este aşa. El a creat fiinţele umane şi le-a lăsat să se dezvolte în voie, ca să îşi atingă potenţialul deplin. Teoria Big Bang-ului, pe care azi o considerăm explicaţie pentru naşterea lumii, nu contrazice ideea intervenţiei unui creator divin, ci mai degrabă o implică. Evoluţia, în natură, nu este incompatibilă cu noţiunea creaţiei, deoarece evoluţia cere crearea fiinţelor care să evolueze”, a explicat Papa.
Biserica Catolică este recunoscută de mult timp pentru poziţia sa anti-ştiinţă: în fond, l-a obligat pe Galileo să îşi retragă “teoria eretică” despre faptul că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Comentariile Papei Francisc sunt mai degrabă în ton, în acest context, cu activitatea progresistă a Papei Pius XII, care a arătat deschidere faţă de ideea evoluţiei şi a salutat teoria Big Bang-ului. În anul 1996, Papa Ioan Paul II a mers şi mai departe, sugerând că evoluţia este “mai mult decât o ipoteză; un fapt demonstrat efectiv”. Dar, mai recent, Papa Benedict XVI şi susţinătorii săi au sprijinit ideea că selecţia naturală, de una singură, nu poate explica complexitatea lumii. În 2005, cardinalul Schoenborn scria, într-un articol: “Evoluţia în sensul neo-darwinist, fără ghidaj, fără un proces planificat, nu poate fi adevărată”.
“Declaraţia Papei este importantă. Suntem descendenţii direcţi ai Big Bang-ului care a creat universul. Evoluţia a pornit din creaţie”, a comentat Giovanni Bignami, profesor şi preşedinte al Institutului Naţional de Astrofizică din Italia. “Papa încearcă să reducă tensiunea disputei sau presupusei dispute dintre religie şi ştiinţă”, consideră Giulio Giorello, profesor de filosofia ştiinţei la Universitatea din Milano.
Sursa şi mai multe detalii: The Independent
Foto: WN
Puteţi citi şi:
Pentru prima dată în 600 de ani, Vaticanul a închiriat Capela Sixtină unei corporaţii
“Homosexualii au înzestrări şi calităţi pe care le pot oferi comunităţii creştine”, spune Vaticanul
Papa Francisc și “tirania capitalismului”
Papa Susține lupta anti-fracking
Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini mai modeste
Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepția
Papa Francisc: A arunca mâncarea e ca și cum ai fura de la săraci
Papa vrea să pună la punct călugărițele “feministe radicale”