Papa Francisc îndeamnă religiile Europei să le ofere adăpost refugiaţilor

0

Suveranul Pontif s-a adresat tuturor comunităţilor religioase din Europa într-o cuvântare ţinută în faţa câtorva mii de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, spunându-le că nu e suficient să-i sprijine pe refugiaţi doar prin apeluri la curaj şi răbdare şi îndemnându-le să le ofere adăpost familiilor de migranţi, scrie The Guardian. “Fiecare parohie, fiecare comunitate religioasă, fiecare mănăstire, fiecare sanctuar din Europa să găzduiască o familie”, a spus înaltul prelat, precizând că Vaticanul va oferi la rândul său adăpost pentru două familii de refugiaţi.

Îndemnul a venit în contextul în care mii de refugiaţi din Siria au sosit recent în Austria şi Germania, în urma unui drum istovitor din Ungaria şi în mijlocul unei dezbateri aprinse la nivelul Uniunii Europene privind gestionarea crizei noului val de migraţie. Comisia Europeană ar urma să lanseze o propunere săptămâna aceasta, prin care va cere statelor membre UE să se angajeze să găzduiască un anumit număr din cei 160.000 de refugiaţi estimaţi. În Germania şi în alte părţi ale Europei, mii de migranţi au fost întâmpinaţi de voluntari care le-au oferit mâncare şi îmbrăcăminte, iar guvernul german a anunţat că va cheltui 6 miliarde de euro pentru a spirjini numărul record de refugiaţi şi a iniţia măsuri de gestionare a influxului.

Pe lângă asta, Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să facă mai mult. Pentru catolici, a spus el, oferirea de adăpost unei familii de refugiaţi va fi văzută drept “o acţiune concretă de pregătire” pentru Anul Jubiliar al Milei, care va începe în decembrie. Din câte aflăm din clipul de mai jos, există peste 25.000 de parohii doar în Italia şi alte circa 12.000 în Germania, unde mulţi dintre refugiaţii care fug de războiul din Siria speră să ajungă. “În faţa tragediei a zeci de mii de refugiaţi”, a spus Suveranul Pontif, născut într-o familie de imigranţi italieni din Argentina, “Evanghelia ne cere să le arătăm solidaritate celor mai vulnerabili dintre noi şi celor care au fost abandonaţi, să le dăm o speranţă concretă”.

Papa Francisc s-a arătat încă de la începutul pontificatului său un susţinător fervent al refugiaţilor şi migranţilor. În 2013, cu mult înainte ca actuala criză a refugiaţilor, în care mii de oameni au murit în timpul unei călătorii periculoase din Libia până pe ţărmurile sudice ale Italiei, să devină subiect zilnic de presă, Papa Francisc a vizitat migranţi pe insula italiană Lampedusa. Acolo a criticat ceea ce el a numit “globalizarea indiferenţei” faţă de drama lor.

Recent, în iunie 2015, Suvernaul Pontif a revenit mai aspru asupra problemei, spunând că ţările şi oamenii care şi-au închis uşile în faţa migranţilor ar trebui să-şi ceară iertare de la Dumnezeu. Comentariul său a venit în timpul protestelor dintre poliţie şi migranţi la graniţa dintre Franţa şi Italia, după ce Franţa a refuzat să-i lase pe refugiaţi să-i treacă graniţele. Poziţia Papei a atras un val de critici împotriva bisericii din partea opoziţiei de dreapta din Italia, ceea ce se întâmplă rar.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger