Papa Francisc: A arunca mâncarea e ca și cum ai fura de la săraci

1

Papa Francisc denunță “cultura risipei” și spune că a arunca mâncare bună este ca și cum si fura de la săraci, într-o societate tot mai consumeristă. În acest moment, aproape jumătate din mâncarea lumii, adică circa două miliarde de tone anual, ajunge la gunoi.

În discursul său de miercuri, Papa a dat exemplul bunicilor noștri, care nu aruncau mâncarea rămasă. El a spus că am devenit obișnuiți să aruncăm alimente zilnic și că nu mai suntem capabili să vedem adevărata ei valoare.

“A arunca mâncare e ca și cum ai fura de pe masa celor săraci și înfometați”, a spus Papa mulțimii din Piața Sf. Petru.

Aproximativ 1,3 miliarde de tone de mâncare, adică o treime din ce se produce pentru consumul uman, se pierde sau este aruncată în fiecare an, arată datele agenției pentru alimentație a ONU, în vreme ce raportul citat mai sus sugera că întreaga cantitate s-ar situa la aproape două miliarde de tone.

Cea mai mare risipă este cauzată de consumatori care cumpără mai mult decât pot consuma. Un studiu al ONU arată că măsuri simple, precum depozitarea corectă și reducerea porțiilor foarte mari, ar reduce risipa semnificativ.

În restaurantele din SUA, clienții aruncă 9% din mâncarea pe care o comandă, mai ales din cauza tendințeide a mări porțiile produselor, de la cheeseburgeri la băuturi.

Papa Francisc a spus că risipa este cu atât mai gravă în contextual, în care oameni din toată lumea mor de foame. ONU susține că lipsa hranei afectează 870 de milioane de oameni, iar 2 miliarde de oameni suferă de cel puțin o afecțiune nutrițională.

Sursa: Guardian

Puteți citi și:

Paradox românesc: Oameni care mor de foame și tomberoane pline cu mâncare

 


Un comentariu

  1. Pingback: Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini ”mai modeste” | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger