Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia

0

Potenţialul energetic solar al Mongoliei este unul uriaş: 250 de zile de soare pe an înseamnă foarte multă energie curată. Dar acest potenţial a fost prea puţin exploatat, până acum. Însă o iniţiativă guvernamentală de dată recentă, sprijinită financiar de către autorităţi, îşi propune să echipeze corturile tradiţionale mongoleze cu sisteme portabile pentru energie solară, informează Al Jazeera.

 

 

Corturile circulare specifice Mongoliei (iurte sau, în denumire mongoleză, ger) sunt făcute din pâslă şi lână de yak. Autorităţile guvernamentale au finanţat procesul de dotare a acestor corturi cu sisteme solare portabile (SHS), pentru a uşura viaţa oamenilor care locuiesc în ele, în special în zonele îndepărtate nordice ale ţării. Până în prezent, 70% din populaţia nomadă a dobândit acces la electricitate, datorită panourilor solare recent instalate.

Din cei 2,8 milioane de locuitori ai Mongoliei, cam 800.000 duc în continuare un stil de viaţă nomad, în comunităţi care trăiesc fără electricitate sau apă curentă (deşi, totuşi, există familii care se folosesc de generatoare pe benzină sau conduc mici vehicule motorizate).Mulţumită sistemelor solare, mulţi nomazi au, acum, acces la electricitate. Se pare că această schimbare a avut un impact pozitiv asupra familiilor nomade, care îşi pot conserva mai bine hrana (au energie să alimenteze o ladă frigorifică, spre exemplu), au acces la telefonie mobilă şi la televiziune, de unde vor să afle prognoza meteo, esenţială pentru vieţile lor de păstori.

 

 

Posibilitatea de a avea un telefon mobil încărcat, funcţional, îi ajută în cazuri legate de sănătatea unui membru al comunităţii lor ori să ţină legătură cu alţi membri ai familiei, aflaţi la distanţă. Copiii nomazilor care merg la şcoală stau în internate, departe de familii, pe durata studiilor, iar acum le este mai simplu să comunice cu părinţii. „Cei mai mulţi copii de nomazi stau în internate, este singura modalitate, pentru ei, de a primi o educaţie şcolară. Acum ne putem suna copiii şi putem vorbi cu ei. Panourile solare sunt foarte folositoare modului nostru de viaţă”, a declarat Bor, un proprietar de vite din provincia Arkhangai, pentru Al Jazeera.

 

Surse şi foto: Al Jazeera, Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Pariul avionului solar: un zbor în jurul lumii, fără combustibil

Un sat britanic a câştigat bătălia anti-fracking şi vrea să construiască uzine solare

Locuinţe mobile pentru oamenii străzii şi nomazii urbani


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger