Panouri solare care pot fi scoase la imprimantă

1

Oamenii de ştiinţă australieni din organizaţia CSIRO au anunţat că au reuşit să imprime panouri solare de mărime A3 la fel de simplu precum pot fi tipăriţi banii la imprimantă. Tehnologia se bazează pe o cerneală fotovoltaică lichidă, care se toarnă într-un înveliş de plastic extrem de subţire. Astfel, este posibil ca, într-un viitor apropiat, oricine să aibă posibilitatea de a-şi scoate la imprimantă, acasă, panourile solare.

„Ideea este categoric fezabilă. Practic, acesta este scopul testelor noastre”, a declarat Scott Watkins, membru al echipei de cercetare. Dezvoltarea acestei tehnologii vine pe fondul unui avânt luat în lumea întreagă de imprimarea 3D de obiecte variate (de la haine la pistoale). Metoda revoluţionară ar putea ajuta ca, într-o bună zi, orice lucru să poată fi recreat din mai nimic (rămăşiţe, bucăţi etc.). Specialişti australieni testează, deja, ideea imprimării de părţi ale corpului uman, pentru a înlocui organe şi ţesuturi bolnave. Panourile solare dezvoltate de cercetătorii CSIRO au fost în lucru de cinci ani şi sunt de mare interes pentru multe companii din domeniul energiei regenerabile.

Panoul este similar, ca şi textură, unei pagini de revistă glossy; poate fi ataşat laptop-urilor sau chiar telefoanelor mobile, oferind cel puţin încă o oră de energie acestor dispozitive. Panouri de acest tip pot fi aplicate şi pe geamurile sau acoperişurile unei clădiri, spre exemplu, mai ales dacă este o construcţie înaltă. Echipa de cercetători este în negocieri cu o companie privată pentru a include aceste panouri în ferestrele produse de către compania respectivă. Ideea şi posibilitatea de a imprima panouri solare nu este neapărat nouă, dar faptul că pot fi imprimate la dimensiunile la care au reuşit să le producă oamenii de ştiinţă australieni este o noutate şi o veste bună.

Sursa şi foto: EcoNews


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger