Până în 2030, cea mai mare parte a energiei va proveni din surse regenerabile

0

Potrivit unei estimări realizate de International Energy Agency, ”susținute de politici neîntrerupte, sursele de energie regenerabilă vor depăși cărbunele în jurul anului 2030, devenind surseșe energetice dominante.” Rămâne de văzut dacă guvernele vor reuși să implementeze eficient astfel de politici, pentru a asigura un viitor mai curat și mai durabil, în orizontul următoarelor decenii.

Potrivit International Energy Agency, ”cu fiecare 60 de cenți din fiecare dolar investit până în 2040 în construirea unor centrale energetice noi, bazate pe surse regenerabile, producția globală de energie electrică verde va crește cu 8.300 de TeraWațți/oră.” Această creștere ”echivalează cu producția totală înregistrată azi de toate centralele pe combustibil fosil din China, SUA și UE la un loc”.

IEAPower2040

 

Ținând cont de acordul climatic recent încheiat la Paris între guvernele lumii, International Energy Agency (IEA) susține că investițiile în energie verde vor crește în următorii 25 de ani, în vreme ce emisiile de carbon asociate folosirii combustibililor fosili vor scădea. Cu toate acestea, prognoza Agenției arată că, până în 2100, temperatura globală va crește cu o medie de 2,7 grade Celsius. De asemenea, IEA arată că, dacă măsurile adoptate la Paris vor fi implementate ferm de toate guvernele, emisiile asociate combustibilor fosili vor fi reduse la zero până în 2100.

În vreme ce UE, India și SUA accelerează investițiile în energii regenerabile, China încearcă să reducă substanțial dependența de combustibilii fosili: în 2015, consumul de combustibili fosili a scăzut în China cu 5%, iar pentru acest an se așteaptă încă o scădere de 2.5 – 3%. Evoluția Chinei va fi esențială din acest punct de vedere, fiind unul din cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră.

Sursa: Think Progress


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger