Numărul de copaci de pe Terra s-a înjumătăţit de când există civilizaţia umană, arată studii recente, iar 15 miliarde de copaci se pierd în fiecare an din cauza defrişărilor şi schimbării destinaţiei de folosinţă a terenurilor, în special. În ciuda acestor cifre, un studiu al Universităţii Yale spune că mai avem peste trei trilioane de copaci pe planetă, adică de aproximativ opt ori mai mulţi decât arătau estimări anterioare.
Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Yale oferă cea mai extinsă şi complexă estimare asupra populaţiei globale de copaci efectuată vreodată, cu ajutorul datelor obţinute prin sateliţi şi estimări de densitate la sol calculate pentru peste 400.000 de locuri de pe glob. Rezultatele obţinute sunt mai încurajatoare decât cele oferite de estimări anterioare, dar, totuşi, arată rata accelerată a distrugerii copacilor de către activităţile umane.
Totodată, studiul conchide că, de la începuturile civilizaţiei umane şi până acum, peste 46% dintre copacii planetei au dispărut. “În prezent, avem mai puţini copaci decât în orice alt moment al existenţei umanităţii şi numărul continuă să scadă, alarmant. Aceste rezultate subliniază, încă o dată, nevoia de a uni eforturile în încercarea de a repara câte ceva din ceea ce am distrus la nivel global”, spune specialistul în ecologie Thomas Crowther, coordonator al studiului publicat de revista Nature.
Cauza dispariţiei copacilor este constant aceeaşi: activităţile umane care au despădurit continuu terenurile. De-a lungul istoriei umanităţii, schimbarea destinaţiei terenurilor pentru a deveni potrivite pentru agricultuă are cel mai mare impact asupra pădurilor, secondată îndeaproape de dezvoltarea urbană şi industrială. Odată cu creşterea populaţiei globale, va creşte, cel mai probabil, şi rata pierderii pădurilor.
“Copacii sunt printre cele mai importante organisme de pe planetă. Aduc servicii valoroase oamenilor: păstrează apă, oferă nutrienţi, stabilizează solul, oferă adăpost pentru plante şi animale, atenuează efectele schimbărilor climatice prin faptul că absorb dioxid de carbon şi generează oxigenul de care avem nevoie pentru a respira. Să nu uităm asta”, spune şi cercetătorul Henry Glick.
Sursa şi foto: Reuters