Pământul este de două ori mai prăfuit decât în secolul trecut

0

Cantitatea de praf din atmosferă s-a dublat în ultimul secol, potrivit unui nou studiu, iar creşterea dramatică influenţează clima, informează Science Daily.

Studiul realizat de Natalie Mahowald, profesor de ştiinţe ale pământului şi atmosferei, s-a bazat pe informaţii dispoibile şi modele computerizate pentru a estima cantitatea de praf din atmosferă în secolul al XX-lea, acesta fiind primul studiu care analizează fluctuaţia unui aerosol natural, nu provocat de activitatea umană, în jurul globului de-a lungul unui secol.

Praful din deşert şi clima se influenţează unul pe altul direct şi indirect. Praful limitează cantitatea de radiaţii solare care aung la Pământ, un factor care ar putea masca efectele de încălzire a dioxodului de carbon asupra atmosferei. Poate influenţa, de asemenea, norii şi precipitaţiile, ducând la secete, care, la rândul lor, duc la deşertificare, implicit la mai mult praf.

Chimia oceanului este, de asemenea, implicată. Praful este o sursă majoră de fier, vital pentru plancton şi alte organisme care absorb carbonul din atmosferă.

Pentru a măsura fluctuaţiile de praf în deşert de-a lungul secolului, cercetătoarea a reconstruit influenţa prafului asupra temperaturii, precipitaţiilor, depozitării de fier în ocean şi absorbţiei de carbon.

Cercetătoarea a concluzionat, astfel, că schimbările regionale ale temperaturilor şi precipitaţiilor au cauzat o reducere a absorbţiei de carbon de 6 ppm (părţi pe milion) de-a lungul secolului al XX-lea. De asemenea, praful depozitat de oceane a crescut absorbţia de carbon din atmosferă cu 6%, sau 4 ppm, în aceeaşi perioadă.

Studiul subliniază importanţa rolului aerosolilor naturali asupra climei. “Acum avem informaţii privind fluctuaţiile prafului din deşert. Este foarte important pentru a înţelege sensibilitatea climatului”, spune Mahowald.

Foto: EPA

Citiţi şi:

300 de ani pentru combaterea deşertificării în China

Ozonul afectează capacitatea plantelor de a absorbi CO2

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger