Pământul acaparat de investitorii străini ar putea hrăni 550 de milioane de oameni

0

Terenurile agricole din cele mai sărace țări din lume acaparate de guverne și corporații străine ar putea hrăni 550 de milioane de oameni, arată un nou studiu. Culturile crescute pe terenurile comasate de investitorii străini sunt, de cele mai multe ori, exportate sau folosite pentru producția de agrocombustibil. Studiul arată că aceste culturi ar putea hrăni, însă, populația locală care suferă de foame.

 

 teren

 

Din 2000 până în prezent, cel puțin 31 de milioane de hectare de pământ agricol au fost cumpărate de investitori străini, aproape jumătate aflându-se în Africa, mai ales în Sudan.  Și Indonezia și Papua Noua Guinee  sunt țintele cumpărătorilor. Susținătorii acestui fenomen spun că investițiile străine cresc productivitatea și oferă locuri de muncă pentru localnici, dar oponenții spun că acapararea de terenuri se face fără consimțământul celor de pe terenuri, iar recolta este exportată.

“În lume se produce deja destulă hrană pentru toată lumea, totuși una din opt persoane merge la culcare flămândă în fiecare seară, mulți dintre aceștia bazându-se pe hrana de pe pământurile pe care le cumpără mari corporații”, spune Hannah Stoddart, Oxfam, care adaugă că investițiile în agricultura la scară mica și practicile agricole sustenabile ar reduce foametea în lume.

Studiul a calculat recolta potențială maximă de pe pământurile de peste 200 de hectare cumpărate de investitori străini între 2000 și 2013 și câți oameni ar hrăni în funcție de numărul de calorii. Cercetătorii au observat că multe dintre acaparările de teren au loc chiar în regiunile care se confruntă cu problema foametei și au nevoie de ajutor umanitar.

Comasările de teren din Sierra Leone între 2007 și 2012 au fost folosite pentru culturi care au mers la export, iar localnicii au rămas fără hrană și fără loc de muncă, iar achizițiile străine de teren din Cambodgia au dus la conversia culturilor de orez în culturi de trestie de zahăr și au dus la relocarea țăranilor către terenuri mai puțin fertile.

Sursa: The Guardian

Puteți citi și:

For Sale: Spectacolul acaparării de terenuri din România, pe scena Odeon

Ţăranul şi corporaţia: Cum se transformă satul românesc, ameninţat de landgrabbing

Bulgaria vrea să prevină landgrabbing-ul, în ciuda avertismentelor UE

Landgrabbing-ul în Europa. Marile companii blochează accesul la agricultură pentru fermierii mici

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger