Painea noastra si cantecul ciocarliei. Monitorizarea pasarilor comune din Romania

0

E cunoscut faptul ca suprafata Romaniei este acoperita in mare parte, mai precis 56%, de terenuri agricole, inclusiv pasuni, fanete, livezi si vita de vie. Aceste habitate diverse gazduiesc si o lume bogata in specii de pasari. In procesul productiei de paine ne putem imagina si cantecul ciocarliei de camp deasupra lanurilor de grau, laptele de dimineta ne poate aminti de imaginea berzelor vanand insecte in urma vacilor, iar gustand vinurile dobrogene poate auzim si fluierul grangurului. Dar este oare aceasta relatie intre culturile agricole si pasari atat de armonioasa?

Szabo D. Zoltan (membru al catedrei de Taxonomie si Ecologie din cadrul Facultatii de Biologie si Geologie, UBB Cluj)

Cunoastem efectele pesticidelor, monoculturilor sau taierii liniilor de arbusti? Vor ajunge si iubitorii nostri de pasari ca si colegii lor din Anglia, care trebuie sa calatoreasca uneori sute de kilometrii pentru a include in lista lor de pasari observate vrabia de camp si de casa? Da, vrabiile, pasari comune pe care le vedem peste tot. Era la fel situatia si in Anglia pana cand a fost introdusa noua schema de finantare a agriculturii, asta insemnand subventia exagerata a pesticidelor, unificarea parcelelor si utilizarea peste tot a masinilor agricole grele. Rezultatul? Productia agricola nu a crescut semnificativ, fermierii nu castiga si nu traiesc mai bine, insa dupa ce opresc tractoarele, domina o liniste sinistra deasupra fermelor lor – fara cantece de pasari.

Schimbarile aparute in cadrul populatiilor speciilor comune de pasari au fost detectate de o retea extinsa de ornitologi amatori bine pregatiti, sub coordonarea societatilor pentru protectia pasarilor sau a institutiilor de cercetare. Avantajul monitorizarii pasarilor este ca starea lor reflecta in acelasi timp si situatia generala a biodiversitatii pe scara larga, fiind deci organisme bio-indicatoare. Dupa aceasta recunoastere, datele furnizate de comunitatea ornitologilor au castigat un respect oficial din partea Uniunii Europene: sub denumirea de Farmland Bird Index (indicele pasarilor din habitatele agricole).

Acest indice face parte din familia indicilor structurali, alaturi de alti indici mai bine cunoscuti, ca produsul intern brut, rata somajului etc. Evolutia acestui indice influenteaza luarea deciziilor de mediu sau modelarea politicii agrare la nivel comunitar. Este deci datoria si interesul fiecarei tari membre sa furnizeze acest indice, retelele de voluntari fiind sprijinite acum de institutiile de stat.

In Romania, datorita eforturilor depuse de trei organizatii (Societatea Ornitologica Romana in calitate de coordonator, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Facultatea de Biologie si Geologie, Universitatea Babes-Bolyai), se incearca inca din 2006 monitorizarea populatiilor de pasari larg raspandite prin programul denumit „Monitorizarea Pasarilor Comune” (MPC). La acest program pot participa toti iubitorii naturii care recunosc speciile comune de pasari si pot petrece doua dimineti intre lunile aprilie si iunie, privind, ascultand si notand pasarile – bineinteles urmand instructiuni si metode standardizate.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a recunoscut importanta acestei initiative si ofera sprijin financiar programului MPC timp de un an, pentru a dezvolta programul in vederea calcularii Indicelui Pasarilor din Habitate Agricole (Farmland Bird Index) si pentru a elabora o metodologie de monitorizare a trei specii de pasari specifice terenurilor agricole din Romania (sfranciocul cu fruntea neagra, vanturelul de seara, carstelul de camp), a caror protectie este vizata prin implementarea masurilor de plati compensatorii agro-mediu.

Programul „Monitorizarea Pasarilor Comune” asteapta in continuare observatori! Invitam toti iubitorii de natura sa ni se alature in realizarea acestui barometru national al biodiversitatii.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger