Păianjenii mici au creierul … în picioare

0

O ciudăţenie descoperită de oamenii de ştiinţă ar putea explica îndemânarea păianjenilor (de mici dimensiuni) la ţesut: contrar aparenţelor, păianjenii mici au creierul mare şi, pentru că mărimea corpului nu le permite să îl “găzduiască”, acesta se “prelinge” în picioarele arahnidelor.

 

Nu sunt mari, doar au creierul mare: pentru păianjenii de mici dimensiuni, însă, creierul prea mare pentru corpul lor era o problemă, astfel că natura a găsit soluţia – creierul se prelinge în locuri precum picioarele sau alte cavităţi ale corpului, unde poate găsi spaţiul necesar. Pentru biologi, descoperirea poate aduce o explicaţie la întrebarea de ce unele dintre aceste arahnide, foarte mici ca dimensiuni (chiar mai mici de un milimetru în diametru), sunt la fel de bune şi de rapide “ţesătoare” precum arahnidele mari.

Studiul privind răspândirea creierului la arahnidele mici a fost coordonat de Bill Eberhard, de la Smithsonian Tropical Research Institute şi profesor la Universitatea Costa Rica. Concluziile echipei (care a examinat nouă specii diferite de păianjeni, din şase familii de “ţesătoare”) au fost următoarele: cu cât era păianjenul mai mic, cu atât era creierul mai mare, raportat la dimensiunea corpului. La unii păianjeni, sistemul nervos central ocupa aproape 80% din spaţiul din corpul lor, de multe ori ajungând să fie “depozitat” în picioarele arahnidelor. Deocamdată, cercetătorii nu au analizat ce se întâmplă cu celelalte organe ale păianjenilor, atunci când creierul ocupă atât de mult spaţiu, dar un studiu şi în acest sens va urma, fără îndoială. O altă clasă de păianjeni la care cercetătorii au decoperit creiere de dimensiuni mari este cea a păianjenilor hoţi. Studiul a fost publicat în luna noiembrie în revista de specialitate Arthropod Structure and Development.

 

Sursa: National Geographic

Foto: NG / Don Johnston, All Canada / Getty Images

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger