Păianjenii masculi se sacrifică pentru sănătatea urmaşilor

0

 

Păianjenii masculi se lasă devoraţi de femele (perechile lor) de dragul puilor; este cazul speciei văduva neagră, spre exemplu, sau al speciei călugăriţa. Cele mai noi studii asupra fenomenului arată că acesta se întâmplă cu un scop: pentru ca urmaşii să fie mai sănătoşi.

 

Cercetătorii au descoperit că un păianjen mascul face acest ultim sacrificiu voluntar, întru binele evoluţiei speciei. Astfel, canibalismul sexual (procesul prin care un partener îl devorează pe celălalt după consumarea actului sexual) capătă noi valenţe, arată studiul. În timpul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au urmărit să vadă dacă, prin faptul că îşi lăsau partenerele să îi devoreze încetul cu încetul, în timpul actului de împerechere, masculii prelungeau actul în sine, iar acest lucru ducea la reuşita inseminării partenerei şi la naşterea unor pui sănătoşi şi puternici.

Din păcate pentru păianjenii masculi, ciclul lor sexual se reduce la două împerecheri, astfel că, şi dacă supravieţuiesc unei prime împerecheri, după o a doua împerechere (care poate fi cu aceeaşi femelă), activitatea lor pe acest plan s-a încheiat definitiv. (De aici şi întrebarea oarecum ironică a autorilor: dacă apoi te aşteaptă o viaţă fără sex, de ce să o mai continui?). „Se conturează două ipoteze pentru explicarea evoluţiei canibalismului sexual la păianjeni: masculul se oferă pentru şanse mai bune de procreare şi pentru prelungirea actului sexual în sine sau este o investiţie paternă în sănătatea puilor, prin oferirea unor nutrienţi importanţi femelei – nutrienţi care constau în corpul lor, cu totul”, susţine cercetătorul Klaas Welke de la Universitatea din Hamburg (Germania), co-autor al studiului.

În urma experimentelor şi a observării rezultatelor acestora, oamenii de ştiinţă participanţi la studiu tind să încline spre a doua variantă, dat fiind că puii de păianjeni născuţi în urma unui act de împerechere cu canibalism sexual s-au dovedit mai sănătoşi şi mai puternici decât în mod normal. Studiul care relatează partea experimentală, teoriile şi concluziile urmează să fie publicat în luna ianuarie a anului viitor în revista Animal Behaviour.

 

Sursa: Live Science

Foto: Jutta Schneider

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger