Pădurile virgine de fag din România, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

0

Comitetul UNESCO pentru Patrimoniu Mondial a decis, în cadrul ultimei întâlniri de vineri, 7 iulie, din Cracovia, să includă pădurile virgine de fag din România pe lista Patrimoniului Mondial.

Prin urmare, pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț (Maramureș) sunt protejate la nivel mondial.

Decizia a fost de extindere a poziției “Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany” care se regăsesc acum în 12 țări: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina.

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată de intervenția omului. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, iar sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, toate într-o strânsă legătură.

Înscrierea făgetelor din țara noastră pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost făcută în cadrul celei de-a 41-a reuniuni a comitetului.

Foto: WWF România


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger