Pădurile virgine, cu un picior într-o categorie de protecţie care nu permite intervenţia omului

3

Pădurile virgine din România sunt tot mai aproape de a fi de neatins de om. WWF România şi Ministerul Mediului au semnat, astăzi, un protocol prin care Ministerul îşi ia angajamentul să încadreze pădurile virgine într-o categorie de protecţie superioară, care elimină posibilitatea intervenţiei omului. Protocolul mai prevede ca anul viitor Ministerul Mediului să finalizeze cartarea pădurilor virgine din ţara noastră şi să ofere compensaţii pentru proprietarii de păduri care nu vor mai putea să-şi folosească proprietăţile. 

 

“Planeta este în pericol tocmai din cauza intervenţiei omului”, a spus ministrul Laszlo Borbely, cu această ocazie. Acesta a explicat că, momentan, pădurile virgine din ţara noastră se află la o categorie de protecţie care permite, într-o proporţie de 10%, intervenţia omului, dar prin reîncadrare, nu se va mai putea interveni absolut deloc asupra acestora.

În prezent, există 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru despăgubirea proprietarilor de păduri virgine, dar şi de alte bunuri, precum terenuri agricole, iar pentru anul viitor sunt prevăzute în bugetul Ministerului compensaţii pentru aceştia, ca şi pentru proprietarii de terenuri incluse în reţeaua Natura 2000.

Protocolul este un succes al campaniei “Salvaţi pădurile virgine” demarate de WWF România în cadrul căreia peste 100.000 de români au semnat, în mai puţin de o lună, pentru protejarea acestora.

“E uşor să spunem că nu putem schimba ceva, dar e la fel de uşor şi să schimbi lucrurile”, spune Magor Csibi, director WWF România, adăugând că acest lucru este posibil atunci când ne comportăm ca o comunitate. Acesta a mai spus că e îmbucurător când pădurile nu mai sunt văzute doar ca masă lemnoasă şi a garantat că WWF se va asigura ca protocolul să nu rămână doar un protocol şi ca principiile să fie duse la bun sfârşit.

În România mai există aproximativ 250.000 de hectare de păduri virgine, cea mai întinsă supafaţă din Europa. Pădurile virgine sunt ecosisteme forestiere foarte complexe, cu arbori aflați în diferite stadii de dezvoltare și cu un procent mare de lemn mort, toate având importanță foarte mare pentru existența anumitor specii de faună sau floră (specii de insecte, licheni, ciuperci), care nu pot exista decât în astfel de medii naturale și care sunt foarte rare sau endemice.Acestea sunt, însă, ameninţate de cererea crescândă de lemn pe piață, o piață dominată de firme străine care fac profituri uriaşe pe baza resurselor noastre naturale, dar şi de dezvoltarea infrastructurii rutiere sau proiecte de exploatare a resurselor naturale.


3 comentarii

  1. Sa vedem cum o sa fie implementata in Romania si cine o sa beneficieze in mod real de aceste fonduri. Daca acest interes ar fi real atunci Ministerul Mediului si Padurilor ar fi armonizat legislatia interna cu legislatia europeana, din anul 2007 pana in anul 2010, astfel incat ajutoarele de stat sa fie acordate in concordanta cu aceasta iar proprietari de paduri cu regim special de protectie si conservare ar fi fost despagubiti pentru contravaloarea produselor pe care acestia nu le recolteaza. Din acest motiv incepand cu 1.01.2010 nu s-au mai facut plati in acest sens iar proprietarii de paduri cu functii speciale de protectie sunt nevoiti sa-si ceara drepturile in instanta. Consider ca padurile virgine din Romania trebuie sa fie salvate dar nu sunt de acord sa se primeasca fonduri atata timp cat in baza aceluiasi criteriu proprietarii de paduri cu regim special de protectie si conservare nu sunt despagubiti.

  2. Problema e cit de bine se va respecta aceasta lege. Pe de alta parte ar trebui ca ministerul mediului sa aiba sarcina de a planta copaci in zonele unde s-au facut defrisari.Am vazut azi o fotografie in care aratau brazi plantati in Germania pentru a fivinduti ca pomi de craciun care dupa folosire se replanteaza.Organizatiile noastre ecologiste in loc de lolouri ar putea si ele sa planteze copaci de diverse spacii in zonele defrisate.Citeva milioane pe an ar schimba fata tarii in zece ani. O zi buna !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger