Pădurile virgine au un rol unic în conservarea biodiversității

4

Rolul pădurilor virgine în conservarea naturii este crucial, arată un nou studiu. O echipă internaţională de cercetători au analizat peste 100 de studii existente comparând modificarea vieţii sălbatice în pădurile care au fost modificate şi în pădurile nemodificate.

Natura, în special păsările, stă mult mai bine în pădurile neatinse. “Când vine vorba de păstrarea biodiversităţii tropicale, nu există înlocuitor pentru pădurile neatinse”, se arată în raport.

Studiul alimentează o dezbatere actuală – dacă e bine să exploatezi la o intensitate medie suprafeţe întinse de teren sau dacă trebuie exploatate anumite suprafeţe intensiv şi lăsate altele neatinse.

“Pădurile virgine sunt unice şi au o valoare excepţională pentru biodiversitate”, spune co-autorul studiului Luke Gibson, de la Universitatea Naţională din Singapore. Acest spune că cea mai bună strategie pentru conservarea pădurilor tropicale ar putea fi micşorarea distrugerii pădurilor primare.

Pădurile modificate de om studiate erau cele unde fie copacii au fost tăiaţi complet pentru a face loc agriculturii, fie copacii au fost tăiaţi parţial, în funcţie de specie.

În toate pădurile în care omul a intervenit, biodiversitatea a avut de suferit, în special păsările, insectele şi plantele. Efectul a fost mai pronunţat în pădurile din Asia decât în cele din Africa sau America.

Foto: Flickr / livepine

Sursa: BBC

Citiți și:

Cum să salvezi o pădure seculară


4 comentarii

  1. Pingback: WWF lansează campania “Salvaţi pădurile virgine” | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Păduri virgine cutreieram… | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Pădurile virgine, amenințate cu dispariția. Refacerea lor depășește jumătate de mileniu | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger