Pădurile virgine, amenințate cu dispariția. Refacerea lor depășește jumătate de mileniu

1

Pădurile virgine sunt ștacheta cea mai înaltă a celui mai complex ecosistem terestru, care este pădurea. Valorea lor este inestimabilă, iar contribuția lor este vitală pentru menținerea echilibrului planetei, dar pericolul ca pădurile virgine să fie distruse există. Pentru a preîntâmpina acest lucru, World Wide Fund for Nature (WWF) România a demarat campania “Salvați pădurile virgine” care a avut ecou în mințile românilor, peste 100.000 de oameni semnând petiția pentru salvarea lor până în prezent.

de Roxana Bucată


Pentru cei care nu au înțeles încă de ce sunt importante pădurile virgine pentru viața noastră, am stat de vorbă cu Costel Bucur și Adrian Hăgătis, experți în arii protejate și, respectiv, zone de sălbăticie, care ne-au explicat ce înseamnă pădurile virgine și cât de mult valorează ele.

Pădurile virgine sunt zone sălbatice prin excelență și trebuie percepute ca fiind ultimii martori ai unui mediu natural intact. O zonă de sălbăticie, pentru a fi definită ca atare, trebuie să fie îndeajuns de întinsă încât să permită proceselor naturale să se desfășoare (de exemplu migrația speciilor de faună sălbatică) sau să ajute la o mai bună adaptare a mediului natural în contextul schimbărilor climatice. Conform unei definiții propuse de un grup de lucru pentru zonele de sălbăticie din Europa, o zonă de sălbăticie trebuie să aibă un nucleu de cel puțin 3.000 ha, pe când, conform criteriilor de identificare a pădurilor virgine stabilite de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, pădurile neatinse de om trebuie să aibă minim 50 ha. Așadar, acestea nu pot fi întotdeauna considerate ca fiind zone de sălbăticie de sine stătătoare, dar nu înseamnă că pădurile virgine cu o suprafață mai mică de 3.000 ha sau izolate își pierd din importanță sau valoare, iar prin măsuri de management forestier sau de arii protejate, acestea vor putea fi protejate și conectate cu alte zone de sălbăticie.

Pădurile virgine sunt ecosisteme forestiere foarte complexe, cu arbori aflați în diferite stadii de dezvoltare și cu un procent mare de lemn mort, toate având importanță foarte mare pentru existența anumitor specii de faună sau floră (specii de insecte, licheni, ciuperci), care nu pot exista decât în astfel de medii naturale și care sunt foarte rare sau endemice.

Putem să ne lăudăm cu faptul că în România se află cea mai mare parte a pădurilor virgine rămase în Europa, dar ele dispar cu repeziciune. Până acum, au supraviețuit datorită inaccesibilității, spun specialiștii. Un alt motiv este valoarea scăzută a lemnului, pentru că într-o pădure virgină există o proporție foarte mare de arbori care se află în diferite stadii de uscare sau putrezire, fără nici o valoare economică, care sunt, însă, extrem de importanți din punct de vedere al biodiversității. Pădurile au supraviețuit și pentru că, în trecut, aparțineau statului, iar după retrocedări, presiunile legate de exploatarea masei lemnoase au crescut, la cererea noilor proprietari. Experții le acordă un merit pentru supraviețuirea pădurilor virgine și silvicultorilor.

Dacă faptul că au supraviețuit este o veste bună, există, din păcate, și o veste proastă – pădurile virgine sunt amenințate cu dispariția. Principalul pericol constă în cererea crescândă de lemn pe piață, o piață dominată de firme străine care fac profituri uriașe pe baza resurselor noastre naturale. Pe lângă presiunea legată de exploatarea masei lemnoase, accentuată și de apariția de noi tehnologii de exploatare forestieră, ar mai pericolele legate de dezvoltarea de infrastructură rutieră (DN 66A, drumuri forestiere) care traversează peisaje forestiere intacte sau de turism (cabane, case de vacanță, pârtii de schi) sau orice alt tip de proiecte de exploatare a resurselor naturale (cariere, microhidrocentrale etc.).

Campania “Salvați pădurile virgine” își propune să elimine posibilitatea intervenției umane în aceste păduri, intervenție care acum e posibilă din punct de vedere legal și care înseamnă distrugerea acestor minuni. De aceea, prevenția în cazul conservării pădurilor virgine este esențială. “Nu vorbim de un teren degradat prin eroziunea solului pe care îl renaturăm prin împădurire și îl aducem aproape de starea inițială. Procesul de refacere a pădurilor virgine, adică de reașezare a proceselor naturale în exclusivitate la cârma dezvoltării și evoluției pădurii, e foarte foarte lung. Depășește jumătate de mileniu”, spune Costel Bucur. Valoarea lor științifică este inestimabilă. “Pădurile virgine ne învață cine e puternic în natură, cine profită de pe urma celorlalți, ce înseamnă echilibrul, competiția pentru viață”, adaugă expertul WWF.

Pădurile virgine sunt prezente în țara noastră în tot arcul Carpatic. Din Maramureș până la Nera. Mai exact, în nordul județelor Gorj și Vâlcea, în județele Hunedoara și Caraș Severin (Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, Parcul Național Semenic-Cheile Carasului, Situl Natura 2000 Munții Tarcu). Acestea sunt bine conectate între ele, formând unul dintre ultimele Peisaje Forestiere Intacte din Europa, așa cum au fost catalogate de către Greenpeace.

Pentru petiția de salvare a pădurilor virgine s-au strâns peste 100 000 de semnături, fapt care a atras atenția autorităților, iar Ministerul Mediului și Pădurilor a inițiat un proiect legislativ de modificare a normelor silvice, prin care pădurile virgine vor fi încadrate în tipul funcțional I de protecție, adică păduri virgine, în care nu vor fi permise nici un fel de tăieri.

Puteţi citi şi:

Foto: Câteva păduri virgine din Europa

Păduri virgine cutreieram

WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România

WWF lansează campania “Salvaţi pădurile virgine”

Pădurile virgine au un rol unic în conservarea biodiversităţii

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

Statele carpatine se unesc pentru a proteja pădurile seculare din Europa

Ultimele păduri seculare din Europa, mai bine protejate

Cum să salvezi o pădure seculară

Păduri condamnate la moarte

 


Un comentariu

  1. Nu stiu in ce masura putem salva padurile virgine orice demers in directia asta e binevenit insa recomand cu caldura miscarilor ecologiste sa renunte la LOLOURI si sa purceada la plantari masive de copaci din cele mai diverse specii si in cele mai diverse locuri, in special da unde au fost taiati.Daca am planta in Romanika 22000000 puieti anual in diverse locuri( numarul nu e greu de atins daca se apuca suficienti oameni s-o faca)in 10 ani am schimba fata tarii in bine.N-ar fi rau daca aceasta miscare ar deveni planetara.O seara buna!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger