Padurile tropicale in farfuria noastra

6

burger

Chiar daca va uitati cu scepticism la acest titlu, sunt sanse mari ca in fiecare zi sa contribuiti la distrugerea padurilor tropicale, mancand sau infrumusetandu-va. Cererea din ce in ce mai mare de pe piata pentru soia, carne de vita si ulei de palmier face ca unii sa vada o afacere buna in distrugerea padurilor. Avand in vedere ca productia multor produse se interconecteaza, de multe ori contribuim la distrugerea biodiversitatii in zonele tropicale fara sa ne dam seama.

Proiectul Forest Footprint Disclosure a incercat in 2009 sa colaboreze cu 217 companii mari in vederea declararii provenientei materiilor prime, incercand sa le faca sa constienteze efectele pe care le au asupra padurilor tropicale si sa-si schimbe atitudinea fata de transformarile masive din ultimii ani.

Raportul lor a aratat ca Uniunea Europeana este cel mai mare importator de soia din Brazilia, care in primul rand ne serveste ca furaj ieftin pentru animale. Pe locul doi se afla uleiul de palmier, folosit in foarte multe produse, de la cosmetice pana la prajituri. In Brazilia sunt incendiate anual sute de kilometri patrati de padure pentru crearea de noi pasuni. Pe aceste pasuni se realizeza in mod intens cresterea vacilor, care intra apoi in magazinele noastre sub forma de pantofi, carne, genti s.a.m.d., facandu-ne pe noi, consumatori de buna credinta, partasi la aceasta distrugere.

De ce ar trebui sa ne intereseze pe noi problema padurilor tropice? Pentru ca distrugerea acestora are mai mare efect asupra schimbarilor climatice decat tot sectorul de circulatie si transport la nivel global. Si nu ar trebui sa uitam nici de cei 1,4 miliarde de oameni care depind in mod direct de existenta acestor paduri.

Ce este de facut? Coordonatorul proiectului, Andrew Mitchell, ne spune ca nu ar trebui sa facem nici mai mult nici mai putin decat sa schimbam intregul sistem economic al secolului 21. Toti stim de problemele si pericolele cauzate de defrisari, dar stim si faptul ca plantarile sunt cele mai ieftine si eficiente metode de a neutraliza emisiile de gaze de sera. Acele firme care contientizeaza ca distrugerea naturii nu poate sa fie in beneficiul afacerii lor pe termen mediu si lung vor avea multe de castigat pe viitor.

sursa: BBC, www.forestdisclosure.com, Transindex.ro

Tags:



6 comentarii

  1. Din câte am înţeles eu, afacerea cu cafea e a doua din lume ca nivel al “tranzacţiilor” după cea cu petrol. Nu sunt economist, nu ştiu dacă m-am exprimat bine. Sau poate e greşit ce am auzit eu.

    Dar presupun că din cauza ei dispar o grămadă de păduri tropicale. Câţi oameni sunt dispuşi să renunţe la cafeaua de dimineaţă sau la cea de după prânz?

  2. Regret sa torn apa rece peste sentimentele acestea nobile, dar ca unii ce am acumulat ceva experienta de viata, preferam sa folosim logica, inaintea lor.

    E adevarat: majoritatea oamenilor nu pot trai fara carne, iar carnea de vaca e una dintre cele mai nutritive si gustoase. S-a demonstrat stiintific dealtfel, ca mancatorii de carne sunt mai sanatosi, vigurosi si inteligenti decat vegetarienii – fireste, tinem si posturile de peste an.

    Pe de-o parte autorul ne indeamna sa renuntam la carne, iar pe de alta, deplange folosirea culturilor de soia, nuca de cocos etc., pentru hrana. Hotarati-va stimate domn – numai cu iarba si seminte nu putem trai cu totii!

    Mai e si chestiunea “nesemnificativa” a suveranitatii Braziliei si a altor state pe teritoriul carora exista jungle. Oricat ne-ar displace noua asta, e dreptul lor sa faca ce vor cu ele. Suntem convinsi si acolo traiesc suficienti oameni rezonabili, care sa nu doreasca malluri si parcari, in locul padurilor.

    E mult mai folositor sa atragem atentia asupra pericolului alimentatiei vestice, decat sa renuntam la ce e necesar si bun pentru noi, de dragul inchinarii la creatie, in locul Creatorului.

    http://eufrosin.wordpress.com/2010/02/04/iadul-pe-pamant-ce-ne-ofera-alimentatia-vestica/

  3. E interesanta exprimarea ( traducerea ): ” productia multor produse ” …. Intra in categoria limba romana folosita de ziaristi .

  4. “sunt sanse mari sa contribuiti la incalizrea globala mancand”

    Imi cer scuze. O sa incerc sa ma abtin de la aceasta activitate distrugatoare pe viitor.

  5. Pingback: Condamnati la carne. Este omul carnivor din fire? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger