Pădurile tropicale din Africa sunt mai rezistente în fața schimbărilor climatice

0

Pădurile tropicale din Africa ar fi mai rezistente la schimbările climatice decât pădurile din Amazon sau alte regiuni, spun cercetătorii. Copacii din Africa au îndurat numeroase catastrofe de-a lungul a 4.000 de ani. Drept urmare, sunt mai “pregătiți” să se confrunte cu modificări ale climei.

Yadvinder Malhi, profesor de ecosisteme la Universitatea Oxford, spune că principalul motiv este faptul că, pe continentul negru, climatul a fost mult mai variabil ca în Amazon sau în sud-estul Asiei, chiar în ultimii 10.000 de ani.

“Pădurile Africii și-au pierdut mare parte din diversitate, speciile care ar fi fost mai vulnerabile dispărând deja. Dar speciile rămase sunt, oarecum, mai adaptabile. Acestea s-au adaptat deja la modificări bruște ale precipitațiilor”, spune acesta.

Profesorul concluzionează că ecosistemul rămas, chiar dacă este mai sărac în diversitate, este mai rezistent în fața presiunilor viitoare din partea schimbărilor climatice.

Deși au o diversitate scăzută, pădurile tropicale din Africa sunt pe locul doi ca suprafață, după Amazon. Ele găzduiesc o biodiversitate impresionantă, însă.

Foto: Flickr / Normer

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger