Pădurile europene s-au extins în ultimii 20 de ani

1

O veste bună pentru Europa: suprafața sa împădurită s-a extins în ultimii 20 de ani și, astfel, ajută la absorbția unei cantități mai mari de dioxid de carbon din atmosferă. Datele au fost analizate și prezentate de studiul Situația pădurilor europene în 2011, dat publicității recent la Oslo, în Norvegia.

Potrivit raportului prezentat în cadrul unei conferințe ministeriale pe tema protejării pădurii în Europa (Forest Europe), bătrânul continent, incluzând și teritoriul rus, deține, în prezent, 1,02 miliarde de hectare de pădure, care ar reprezenta aproximativ un sfert din suprafața împădurită a lumii. ”În ultimii 20 de ani, Europa a câștigat 0,8 milioane de hectare de pădure în fiecare an, iar pădurile s-au extins în toate zonele continentului”, arată raportul. În aceeași perioadă, rezerva totală forestieră (care ia în calcul densitatea și înălțimea copacilor) a crescut cu 8,6 miliarde de metri cubi (echivalentul tuturor pădurilor combinate din Franța, Germania și Polonia).

Efectul acestei extinderi a pădurilor a fost vizibil și pentru cercetători: din 2005 și până în 2010, 879 de milioane de tone de gaze de seră din atmosferă au fost absorbite de verdeața europeană, care ajută la păstrarea unui aer mai curat pentru locuitorii continentului. Potrivit aceluiași raport, această cifră reprezintă 10% din totalul emisiilor de gaze din Europa pe anul 2008. Pe lângă veștile bune, studiul aduce și câteva semne de alarmă: problema poluării excesive a aerului, care afectează solul în care cresc pădurile, în multe regiuni, precum și distrugerile cauzate de insecte, boli, furtuni, incendii și tăierile necontrolate.

Conferința ”Forest Europe” a fost creată în anul 1990 cu scopul de a încuraja protecția și dezvoltarea durabilă a unui management al pădurilor. 46 de țări sunt membre ale conferinței și și-au trimis reprezentanții la întâlnirea de la Oslo din acest an, pentru a stabili un document cadru de acțiune pentru viitor.

Sursa: AFP (France Press)

Foto: FreeBigPictures.com


Un comentariu

  1. Ce-nseamna “teritoriul rus”? Rusia europeana, pana la Urali? Toata Rusia?
    Pentru ca altfel stirea e tare greu de crezut. La fel cum greu de crezut e si faptul ca, in numai 20 de ani, timp in care padurile “europene” au crescut ca suprafata cu sub 2%, cresterea respectiva ar fi putut reprezenta “echivalentul tuturor pădurilor combinate din Franța, Germania și Polonia”.
    Franta, Germania si Polonia fiind, cred, statele aflate pe locurile 3, 4 si 5 in Europa ca suprafata…
    In general, cifrele nu prea se leaga. In situatii de-astea n-ar fi mai simplu sa furnizati si linkul catre stirea originala, studiu, sau ce e?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger