Padurile dauneaza grav sanatatii. In anumite cazuri

11

Stim cu totii de coruptia si interesele din jurul padurilor din Romania. Stim si ca se defriseaza in nestire. Azi ne-am gandit sa va prezentam un caz. Un caz specific dintr-o comuna din Romania, desi el poate ilustra povestea multor alte comune in care se petrec lucruri extrem de asemanatoare. Cazul mi-a fost adus in atentie de padurarul care ne-a vizitat pentru o intalnire online in decembrie, anul trecut, si avand in vedere faptul ca omul cu care mi-a facut cunostinta a ajuns la spital in urma atacului unor oameni mascati, mi-am zis ca merita toata atentia.

de Elod Balazsi-Pal (transindex.ro) si Magor Csibi

Joseni este o comuna ca oricare alta din Romania. Ma rog, una mai putin speciala totusi. Cel putin din doua motive: 1. auzim periodic de aceasta comuna la rubrica Meteo, unde este prezentata drept “polul frigului” din Romania; 2. aceasta comuna are paduri. Iar mai peste tot in tarisoara noastra, unde sunt paduri, sunt bani “usori”, coruptie si interese mari.

Rolul acestui articol nu este sa va spuna adevaruri absolute, sa demaste coruptia sau sa arate cine este vinovatul. Asta, in mod normal, ar trebui sa fie treaba autoritatilor. Insa la cate cazuri solutionate sunt in acest domeniu, probabil vom ramane cu articolul si cu dorinta unor oameni de a schimba ceva. Daca vor si reusi, vom vedea.

Eroul acestei povesti este Imre Pal. Ramane sa vedem daca este un erou pozitiv sau negativ. Povestea nu este una noua, are radacini mai vechi, insa stim exact cand a inceput sa se amplifice.

Preludiul

Imre Pal a organizat o manifestatie in fata Primariei pe 15 martie 2009. Istvan Gyorgy, primarul comunei, i-a dat avizul si a declarat ca se asteapta sa fie 4-5 oameni la eveniment.

Se pare ca au venit mult mai multi oameni, desi in communicate se spune ca multi au aparut din curiozitate doar. Insa numarul participantilor a aratat ca nu e vorba de problema unui singur om.

In timpul manifestatiei, Imre Pal a cerut sa fie verificate averile primarului Istvan Gyorgy si cele ale viceprimarului Istvan Csala, avand in vedere ca, potrivit zvonurilor din comunitatea locala, primul ar avea 2,5 si al doilea 5 milioane de RON, si a cerut reevaluarea deciziilor privind retrocedarile din comuna din cauza neregularitatilor grave. Mai departe, manifestantii au cerut si verificarea investitiilor si cheltuirii banilor din comuna.

A doua zi, a venit replica reprezentantilor primariei, care au raspuns cu acuze la acuze, spunand ca organizatorii mitingului vor sa acopere propriile conflicte cu legea. Au adus o serie de acuze conform carora au luat mai multa padure decat li se cuvenea, au pus gard pe un teren al composesoratului etc. Pe Imre Pal l-au acuzat ca a luat in folosinta un teren de doua ori mai mult decat ii era atribuit.

Punctul culminant

Problemele nu s-au rezolvat in timp. Se stia de problemele din comuna deja si in presa locala, iar Imre Pal tot cerea, fara raspuns, examinarea averilor si a cheltuirii banilor publici.

Pe 23 aprilie, la ora 11, trebuia sa fie sedinta Composesoratului.

Imre Pal isi lua micul dejun acasa, impreuna cu mama sa, cand trei indivizi mascati i-au patruns casa si l-au atacat. Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita a declarat, dupa o prima examinare, ca la ora 8:45 au intrat in locuinta lui Imre trei indivizi mascati si l-au batut pe acesta cu brutalitate. Mama sa a incasat la randul ei o lovitura cand a incercat sa-si salveze fiul, dupa care cei trei atacatori au fugit cu o masina de culoare inchisa. Atat Imre Pal, cat si mama sa au ajuns la spital in ziua respectiva.

Cu minute bune inainte de sedinta, cateva sute de oameni s-au adunat in fata Casei de Cultura, unde urma sa se tina sedinta, desi nimeni nu stia ce s-a intamplat exact. Unii stiau ca Imre a fost injunghiat, altii ca e in coma la spital. Mai multi au cerut amanarea sedintei si oamenii nu voiau sa-l lase pe Elod Melles, seful ocolului judetean, in locul in care se tinea sedinta. Pana la urma, spiritele s-au calmat si oamenii au intrat la discutii.

Punctul culminant a fost cand a sosit Imre Pal, care a iesit din spital pentru a ajunge la sedinta. Urmele bataii erau inca proaspete si a declarat ca nu se lasa intimidat. El a insirat inca o data acuzele si s-a dus si la primarul comunei.

Partidele din comuna au condamnat intr-un comunicat comun incidentul, iar Consiliul Local l-a rugat pe Imre Mihalydeak, presedintele Composesoratului, sa isi prezinte demisia, ceea ce a si promis ca o sa faca.

Preluarea puterii

Dupa incidente, televiziunea locala a decis sa isi suspende emisia, din cauza acuzelor din partea lui Imre Pal, si s-a anuntat si anularea zilelor comunei.

Membrii Composesoratului au convocat o noua adunare, a cincea in termen de doua luni, si avand in vedere ca nu s-a prezentat nici primarul, nici viceprimarul si nici conducatorii Composesoratului, a fost o atmosfera calma.
Ca presedinte a foat alos Imre Pal, care a promis ca va clarifica toate lucrurile ilegale din ultimii opt ani. Insa pentru aceasta trebuie si validat noul presedinte.
(Ne)cedarea puterii

Noua conducere a convocat o sedinta pe 5 mai 2010, unde iarasi n-a aparut nimeni din vechea conducere, asa ca nu s-a reusit preluarea gestiunii si nici semnarea protocolului intre cele doua parti.

Fostul presedinte a atacat decizia membrilor in contencios, asa ca avem toate sansele sa asistam la un blocaj total, care poate sa dureze luni sau chiar ani.

Adunarea comunala

Primarul a convocat in aceasta luna o adunare comunala, unde a raspuns intr-un document de 58 de pagini la acuzatiile lui Imre Pal si si-a prezentat activitatea.

Adunarea s-a desfasurat in conditii normale si s-a facut un pas spre normalitate.

Ancheta politiei e inca in plina desfasurare.

Referitor la cazurile nesoutionate legate de retrocedari, primarul a declarat ca acestea sunt rezolvate in proportie de 90%, iar restul e in contencios.

Concluzii

In acest moment, Imre Pal, conform propriilor declaratii, a castigat un proces penal impotriva primarului si a viceprimarului, care l-au acuzat de calomnie, si judeca acum si in cadrul unui proces civil, unde se cer despagubiri de cate 50.000 de lei.

Noi azi incercam sa va prezentam un prim material pe acesta tema, iar in zilele care urmeaza dorim sa il aducem pe domnul Imre Pal la o intalnire cu cititorii, dupa care vom prezenta si punctul de vedere al ofocialitatilor din comuna, dar si declaratiile acestora de avere.

Foto: Aliz Janossy

Tags:11 comentarii

 1. Legea pumnului…..omul de rand nu are nici o putere….orice forma de conducere ce ar trebui sa fie in slujba omului de rand este de tip mafiot . Suntem un popor fara constiinta de sine. Nu am idee ce putem face pentru a ne schimba mentalitatea, cred ca este imposibil.

 2. Bica Marian on

  Ca la noi in Romanica.
  Daca d-l Imre nu are dreptate in privinta averii celor doi, primarul si vicele (apropo, de unde avea d-l Imre habar de cuantumul averilor?), de ce acestia nu au demonstrat acest lucru imediat, fapt ce l-ar fi dovedit pe d-l Imre ca impostor? Toate celelalte cadeau de la sine, inclusiv acuzele privind retrocedarile frauduloase.
  Pe de alta parte, d-l Imre ar putea fi banuit de dorinta de a pune mana pe puterea data de sefia composesoratului (vezi si modul cum s-au desfasurat alegerile, precum si in ce conditii s-au desfasurat ele), cu avantajele de rigoare. Cum a raspuns el ( a facut-o?) acuzelor primarului privind intrarea in posesia a mai multor hectare de padure decat ar fi avut dreptul?
  Ciudata si “patania” d-lui Imre. Nefiind alt motiv decat acuzele aduse de acesta primarului (inteleg ca nu s-a furat nimic din locuinta d-lui Imre), mi s-ar parea cel putin o prostie din partea acestuia sa “comande” o “corectie” asupra d-lui Imre. Oare nu ar fi putut chiar d-l Imre sa-si insceneze caftul, tocmai pt. a castiga capital de incredere? Nu e cam ciudata aparitia intempestiva a acestuia, direct de pe patul de spital in mijlocul sedintei composesoratului?
  Seamana a scenarita, dar daca e adevarat? Politia, sa speram, va clarifica acest aspect, daca ii va gasi pe mascati.

  • Marcel Ionita on

   Pot sa-ti raspund la cel putin o intrebare ridicata de tine, si anume de faptul ca dl. Imre si-ar fi inscenat bataia. Medico-legal vorbind, pentru a arata ca in poza, acesta a incasat mai multe lovituri, iar pentru a ajunge in aceasta stare, durerea imediata este foarte puternica. Sunt alte solutii pentru a-ti inscena diferite atacuri, incepand de la spartul geamurilor la locuinta, pana la incendiere s.a. , dar inscenarea loviturilor este mult prea nerealista. Trebuie sa existe o motivare mult prea puternica (motivele descrise aici sigur nu se ridica la o asemenea anvergura) si cunostitele “necesare” pentru a-ti inscena o asemenea bataie.

 3. doamne-ajuta, daca reusiti sa spuneti povestea lui pal, poate s-or mai trezi si altii, din alte locuri. din cate se aude, variante ale hotiei de la joseni se petrec peste tot in tara pe unde sunt niste paduri.

  ps – atentie la redactare, limba e cam scrantita.

 4. Cam asa se schimba lucrurile “aranjate”.
  Resemnarea si aplecarea capului, fatalismul romanesc nu rezolva nimic.

  Felicitari pentru atitudine, d-le Pal.

 5. Asa se intampla si in butimanu, dambovita. Linkul de pe googlemaps e aici, asa arata acum 3 luni, http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=44.64991,25.902286&spn=0.027111,0.082397&t=h&z=15, acum mai sunt 10 copacei si niste tufisuri. Proprietarul vrea sa construiasca o fabrica de bitum pe acel loc si cred ca beneficiaza de complicitatea politiei si a celor de la Romsilva. Eu stiu ca nu se poate legal trece de la teren forestier la teren arabil si apoi teren pentru exploatare industriala.

  Se mai pot implica si cei de aici – http://www.aventuraparc.ro/planacces.htm, sunt si ei afectati, singurii pomi ramasi sunt langa investitia lor.

 6. la fel se intampla si in Borsa, Maramures, si in Suceava , jandarmii si politia anchetand si retinand nspe agresori dar Justitia oarba din Romania isi face treaba stramb, functie de mita primita… Pacat de oameni si de paduri…

 7. Pai padurarul ala e pitic.In ARGES LA BOTESTI, RUCAR, BELETI, NEGRESTI, DAVIDESTI, FURESTI, PRIBOIENI,CALINESTI sau defrisat ilegal peste 30 000 de hectare de padure si se continua si acum la fel. Cei care ar trebui sa i prinda pe hoti le tin partea oare de ce? Ca sa vedeti ca e asa urmariti AUTOSTRADA PITESTI-BUCURESTI SA vedeti ca e plina cu masini de lemne care au numai acte false, fara licenta de transport, fara nimic dar bine sustinuti.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger