Păduri virgine cutreieram…

4

Dacă vrem să vizităm pădurile virgine de la Şinca pornind din Cluj, trebuie să conducem până la Făgăraş, să o luăm pe drumul spre Şinca Veche, apoi, trecând de sat, să ieşim de pe hartă, să mai mergem vreo jumătate de oră şi să ajungem la o pensiune. Încă zece minute cu maşina, apoi pe jos cât ne duc picioarele. Sau, în cazul de faţă, alegem un traseu determinat. În dimineaţa vizitei noastre la pensiune, o mulţime de jurnalişti sosesc, beau cafele, îşi setează camerele sau îşi pregătesc carnetul de notiţe. Când primim vestea că imediat va sosi şi ministrul, urcăm în maşini şi, pe un drum forestier, ne îndreptăm spre pădure.

de Timea Racz. Foto: Mircea Struţeanu

Drumul pe ambele margini e plin de buşteni, un tractor soseşte cu nişte trunchi. Dintr-o maşină coboară ministrul Laszlo Borbely, soseşte şi primarul comunei Şinca, un pădurar, reprezentaţii WWF şi încep declaraţiile de la faţa locului, pe un fundal cât se poate de autentic.

„În această zonă se află 410 de hectare de pădure virgină, din care am reuşit să salvăm 350 – pe celelalte 60 deja exploatarea e în curs” – explică Magor Csibi, preşedintele WWF România. Întâlnirea de faţă are rolul de a le permite ministrului şi celorlalţi participanţi să experimenteze frumuseţea şi importanţa acestor păduri şi reprezintă prilejul ca Borbely să declare acum şi aici: până la sfârşitul anului va fi gata normativul care schimbă gradele de protecţie a acestor păduri din J1, respectiv T2 în T1. Primele două grade înseamnă că exploatarea este permisă în anumite condiţii, însă T1 garantează protecţie totală.

După schimbarea legislaturii, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii vor oferi compensaţii proprietarilor, care provin parţial din fonduri europene, parţial din bugetul de stat. Proprietarii vor fi despăgubiţi, a declarat ministrul, în funcţie de mărimea pădurii, diversitatea şi raritatea speciilor care trăiesc acolo.

Pădurile virgine sunt localizate în mare parte, însă pe la mijlocul anului 2012 se va finaliza cartarea tuturor pădurilor, care va include şi cele peste 250.000 de hectare de păduri virgine. General vorbind, încă de anul trecut se acordă o atenţie ridicată pădurilor – în 2010 au fost alocate sume de şase ori mai mari decât înainte pentru împădurire. Penalizarea tăierilor ilegale a devenit mai strictă, iar guvernul urmează să adopte o modificare de lege prin care furtul al peste 1 metru cub de lemn va deveni infracţiune în loc de contravenţie şi se va putea pedepsi cu închisoarea.

Ministrul a urcat cu noi în pădure până la primul popas, apoi a plecat în grabă înapoi la Bucureşti pentru o şedinţă de guvern. Noi însă am rămas, am urcat şi coborât şi am încercat să cunoaştem o mică parte din această pădure. Privitorul obişnuit nu vede din prima diferenţa dintre o pădure virgină şi una în care pentru moment nu există exploatare. Fagi, brazi şi molizi se înalţă spre cer, pe solul îngheţat un strat gros de frunze uscate foşnesc sub picioare. Pe trunchiuri cresc ciuperci uriaşe şi muşchi, pe care neapărat trebuie să-l mângâi, e atât de moale şi plăcut.

În pădurile virgine procesele din natură decurg ca şi acum câteva secole, pentru că influenţa omului nu există ori e nesemnificativă, ne explică Radu Vlad, expertul forestier WWF. Copacii mor “de bătrâneţe”, cad sau se uscă pe picioare, iar lemnul mort rămâne acolo, oferind elemente de nutriţie „generaţiei viitoare”. Astfel, într-o pădure virgină se găsesc arbori de toate vârstele, de la crenguţa tocmai ieşită din sămânţă la cei care au atins limita de vârstă fiziologică.

Animale nu vedem, însă nu e de mirare când vreo 30 de jurnalişti cu gura mare urcă muntele. Pădurea îi asigură însă habitat ursului, râsului, pisicii sălbatice şi multor specii de insecte. Înainte de vizita noastră cei norocoşi au putut observa chair patru urşi într-un scurt interval de timp.

Încă câţiva metri şi ajungem la marginea pădurii. Până aici ţine teritoriul virgin, dincolo deja se exploatează din belşug. Şi ca o ultimă replică, de parcă televiziunile ar fi comandat un final lacrimogen, peste deal se aude sunetul unei drujbe.

 

Puteţi citi şi:

WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România

WWF lansează campania “Salvaţi pădurile virgine”

Pădurile virgine au un rol unic în conservarea biodiversităţii

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

Statele carpatine se unesc pentru a proteja pădurile seculare din Europa

Ultimele păduri seculare din Europa, mai bine protejate

Cum să salvezi o pădure seculară

Păduri condamnate la moarte



Advertisment ad adsense adlogger