Păduri condamnate la moarte

3

230 de milioane de hectare de pădure vor fi rase de pe fața pământului până în 2050 în lipsa unor măsuri de prevenire, avertizează cel mai recent studiu WWF. Pădurile seculare sau virgine au dispărut în țările dezvoltate, iar soarta lor se anunță a fi dramatică și în restul lumii. Prețul e destul de mare, din moment ce aceste păduri „primitive”, cum li se mai spune, sunt vitale pentru oamenii de pretutindeni grație apei curate, absorbției de CO2, fixării solului sau reglării climei. A cam venit vremea să acționăm și să punem presiune.

Decidenţii politici şi liderii din mediul de afaceri trebuie să adopte urgent obiectivul de a stopa pierderea pădurilor, salvarea acestora fiind esenţială pentru conservarea biodiversităţii şi pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează „Raportul Păduri Vii” (Living Forests Report) al WWF. Primul capitol al raportului, lansat ieri, analizează cauzele globale ale defrişării şi identifică oportunităţi pentru trecerea de la modul clasic de a face afaceri la un nou model, bazat pe sustenabilitate, de pe urma căruia ar putea beneficia guverne, comunităţi, dar şi mediul de afaceri. Documentul atrage atenţia asupra faptului că decidenţii politici şi oamenii de afaceri trebuie să adopte obiectivul comun de zero defrişare şi degradare a pădurii până în 2020, ca şi punct de referinţă pentru evitarea efectelor dezastroase ale schimbărilor climatice şi ale pierderii biodiversităţii.

Alte 5 capitole ale raportului vor fi publicate până la sfârşitul anului, fiecare dintre ele legând importanţa pădurilor de diverse aspecte ale vieţii oamenilor şi ale bunului mers al societăţii.

Păduri unice în Europa

WWF aminteşte că cele mai întinse zone acoperite de păduri seculare din Europa se regăsesc în Europa Centrală şi de Est. Din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii, pădurile seculare au dispărut în ţările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpaţi ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală. Se estimează că, în prezent, regiunea carpatică mai găzduieşte 350.000 de hectare de păduri seculare, dintre care 250.000 au fost localizate în România şi aproximativ 100.000 în Bulgaria. Peste 10.000 de păduri de fag din estul Slovaciei şi vestul Ucrainei au fost incluse în Patrimoniul UNESCO. Pădurile seculare se confruntă cu nenumărate presiuni, dintre care cea mai ameninţătoare este tăierea, atât sub formă legală cât şi ilegală, ambele cauzate de faptul că aceste păduri nu sunt incluse într-un sistem de protecţie totală. WWF atrage atenţia asupra nevoii de acţiune imediată, în scopul păstrării ultimelor păduri seculare care au mai rămas în regiunea noastră. Numite şi păduri primitive sau păduri virgine, pădurile seculare sunt sisteme echilibrate, care oferă bunuri şi servicii de calitate foarte bună, vitale pentru oamenii de pretutindeni: apă curată, absorbţia dioxidului de carbon din atmosferă, fixarea solului, dar şi reglarea climei. Mai mult, pădurile seculare adăpostesc cele mai de preţ specii ale Europei : carnivorele mari – ursul brun, lupul şi râsul.

2% pentru WWF, 100% protecţie pentru pădurea seculară

În prezent, WWF sprijină protejarea a 1.300 de hectare de păduri seculare. Peste 1.000 de hectare din pădurea seculară de la Strâmbu Băiuţ, din Maramureş, au fost puse sub protecţie provizorie până la declararea zonei drept rezervaţie naturală, demers iniţiat de WWF în anul 2010. Alte 300 de hectare de pădure seculară din Pădurile Şincii (judeţul Braşov) sunt protejate prin fondurile colectate în campania 2% de anul trecut, demers care continuă şi în acest an. Pădurile Şincii asigură adăpost pentru ursul brun şi pentru alte specii de animale importante – cocoşul de munte, râsul, lupul, barza neagră, stârcul cenuşiu şi numeroase specii de amfibieni. Arbori seculari de până la 2 metri diametru şi înalţi de 50 de metri asigură un habitat favorabil şi sigur pentru toate aceste specii. 300 de ha din aceste păduri sunt neafectate de activităţile umane, însă, având în vedere soarta numeroaselor păduri seculare care au fost distruse în ultimii ani în ţara noastră, există riscul ca aceasta să intre în exploatare, în viitorul apropiat.

Raportul Living Forests_Capitolul1

Citiți și:

VIDEO. Cum pot fi salvați „stăpânii Dunării”

Sturionii din Delta Dunării, în pragul extincției?

WWF şi Exeter Business School lansează un program de MBA unic în lume

Tărâmuri neatinse de om în România: Pădurile Șincii

WWF protejează casa ursului brun din pădurile seculare ale României

Tags:Advertisment ad adsense adlogger