Sâmbătă, 9 mai, de Ziua Europei, când Bucureştiul flutura steagurile aniversare UE, peste 3.000 de oameni s-au adunat la intrarea din Parcul Herăstrău, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri din România. La aceeaşi oră, alte mii de oameni din peste 20 de oraşe s-au solidarizat cauzei, ieşind în stradă, din Piaţa Unirii din Cluj sau Piaţa Mare din Sibiu, până la pieţe din Munchen, Paris sau Madrid.
Foto: Andreea Tănase
Mesajele, articulate de la “Pădurea noastră nu-i hoția voastră!”, “Pas cu pas pădurile le-aţi ras,” la “Uniţi salvăm pădurile!” şi deja hitul protestatar “Nu corporaţia face legislaţia!” au concentrat paşnic indignarea faţă de corupţia ce alimentează defrişările iresponsabile şi tergiversările noului Cod silvic. Deşi protestatarii din Bucureşti s-au oprit în faţa Palatului Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, protagonist al sloganului “Mafia defrişează, Iohannis protejează!” a ieşit la înaintare doar pe Facebook. Din mesajul preşedintelui, cetăţenii au aflat că protestul lor e cât se poate de legitim şi au primit asigurări că “acestă problemă gravă” va intra pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Marşul de la Bucureşti, pornit din Parcul Herăstrău, a bifat Guvernul, Ministerul Mediului, Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului, iar în cele aproape trei ore cât le-a luat miilor de oameni să străbată circuitul, s-a auzit constant “România, trezeşte-te!”, refrenul updatat după îndemnul pe care Andrei Mureşanu îl lansa în 1842 cu “Un răsunet”, devenit azi imn naţional. Au ieşit în stradă de la activişti la familii dotate cu mic, cu mare, cu mesaje împotriva mafiei lemnului, de la cei care au lansat în contextul Roşia Montană iniţiativa “Uniţi salvăm,” la corul care intona “Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele?”, sub steagul care anunţa că “protejăm natura, respectăm scriptura.” Numărul lor însă, deşi considerabil, a demonstrat încă o dată logica aritmetică prin care activismul virtual are, cel puţin numeric, câştig de cauză: dacă la Bucureşti îşi anunţaseră prezenţa în jur de 12.000 de persoane, în stradă a ieşit circa un sfert.
După declaraţiile lui Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta a anunţat vă va sesiza DNA, pentru 52 de posibile fapte penale care au de-a face cu despăduririle ilegale. Conform unor documente făcute publice de Guvern, s-au făcut verificări la direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, pentru perioada 16.03.2009 – 31.12.2012 şi au fost sesizate nereguli. Rămâne de văzut dacă războiul capitalizării de imagine dintre preşedinte şi primul ministru va avea efecte de substanţă în rezolvarea problemei defrişărilor, urmând solicitările societăţii civile, sau va rămâne la stadiul unei campanii de auto-promovare, în condiţiile în care organizatorii protestelor din 9 mai iau în calcul reluarea manifestaţiilor pe 16 mai.
La Cluj, scrie Adi Dohotaru, “am fost vreo 2.000-2.500 când am părăsit Piața Unirii ca să ocupăm bulevardele. Cum protestul a fost spontan, mesajele și discuțiile mergeau în mai multe direcții. Nu a circulat încă un set clar de revendicări și se simțea nevoia unei stații de amplificare care să difuzeze contestații. Nu s-au prea scandat slogane. Un protest mut, dar demn. Dincolo de forța manifestației, miza, cred eu, e pe strategii ulterioare de a propune pe agenda publică soluții la subdezvoltarea României. Senzația era că problema e prea gravă și prea complexă pentru a fi acoperită într-un slogan.”
Foto: Adi Dohotaru
Foto: Adi Dohotaru
Foto: Adi Dohotaru
La Sibiu, unde au ieşit în stradă aproximativ 400 de persoane, un număr mare faţă de media de participanţi la protestele sibiene. “Am vrut să ne organizăm puțin diferit ca să dăm cumva o amprentă mai importantă ONG-urilor,” explică Andrei Șoroagă, unul dintre organizatori, care a stat de vorbă cu colaboratorul nostru, Radu Cernuta. “Am vorbit cu ONG-uri de mediu şi turistice şi i-am rugat pe ei să invite oamenii să iasă la protest. În județul Sibiu problema nu-i așa de mare ca în alte părți, dar există defrişări ilegale peste tot. Președintele e din orașul ăsta și vrem să știe că sibienii vor să aibă pădure şi vor ca aceasta să fie protejată. Mesajele noastre nu sunt cu o destinație politică precisă, le adresăm tuturor, pentru că situația actuală cu pădurile e clar aceeași în ultimii ani, indiferent de coloratura politicăa guvernării). Și e clar că presiunea, lobby-ul și eventual corupția sunt aşa de mari, încât lucrurile nu funcționează cum trebuie,” a mai spus Şoroagă.
Foto: Radu Cernuta
Foto: Radu Cernuta
Foto: Radu Cernuta
Foto: Radu Cernuta
La Braşov, protestatarii au primit amendă de 5.000 de lei din partea forţelor de ordine pentru că ar fi mărşăluit în afara traseului prestabilit. Deşi cei circa 700 de protestatari au fost paşnici, oamenii “au mărşăluit şi pe strada Republicii şi în Piaţa Sfatului, acolo unde în acest week-end este în desfăşurare Festivalul Regiunilor Europene şi Zilele Multiculturalităţii la Braşov. Cele două zone nu erau incluse în traseul aprobat, aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al Brigadei Mobile de Jandarmi, Adrian Stoian,” arată Mihai Goţiu pentru România curată. Acest lucru a atras după sine o amendă, care urmează să fie contestată.
Foto: Andrei Ion
Foto: Andrei Ion
Foto: Narcisa David
Cetăţenii din Timişoara au fost nevoiţi să ducă un protest tăcut, dat fiind că forţele de ordine au susţinut că manifestaţia lor nu era autorizată de primărie.
Foto: George Bufan
Foto: George Bufan
Foto: George Bufan
Au mai spus nu defrişărilor abuzive cetăţenii din Suceava, Baia Mare, Ploieşti, Alba Iulia, Arad, Bârlad, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Focşani, Iaşi, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Tulcea, Vaslui.
În ceea ce priveşze diaspora, au avut loc proteste în mai multe capitale și orașe din Europa și America, cum ar fi Viena, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Prishtina, Luxemburg, Madrid, Milano, Montreal, Toronto sau Paris, unele dintre ele având loc în fața ambasadelor Austriei. La Londra, de exemplu, manifestanții au ilustrat prin teatru-imagine și teatru de stradă distrugerea pădurilor din România și au arătat că despăduririle pot fi oprite, iar Erwin Albu, protestatar cu vechime, a purtat mesajul de salvare a pădurilor pe la instituțiile europene din Luxemburg.
BERLIN
BRUXELLES
COPENHAGA
LONDRA
LUXEMBURG
MADRID
MILAN
MONTREAL
PARIS
PRISHTINA (KOSOVO)
VIENA
TORONTO