Pădurea de Sunete, prima expoziție de sunete din România, redeschide arhivele Brăiloiu

0

Revista TATAIA prezintă un proiect al Asociaţiei NOI FACEM BINE,  finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: Pădurea de sunete. Vernisajul-performance va avea loc pe 23 mai, la ora 19.00, la Spațiul Platforma, unde veți putea vedea prima instalație din România în care artiștii creează un ambient holofonic.


Miercuri, 23 mai, începând cu ora 19.00, la Platforma va avea loc un performance de d s l x, varianta performativă a lui Gheorghe, sound şi noise artist, împreună cu Daiana Ivaşcu (14 ani, din comuna Fundu Moldovei, jud. Suceava), printre ultimii interpreţi tradiţionali de drâmbă din România.

Ce se aude?

Sunete folclorice vechi înregistrate de Constantin Brăiloiu în primele sale campanii etnografice, preluate din arhiva Muzeului de Etnografie din Geneva. Adică: solz de peşte, frunză de liliac, cimpoi, bucium, flageolet şi bocete.

Este prima instalaţie de sunet din România, prin care Gheorghe (gH) şi Viviana Iacob creează în mod performativ un ambient holofonic. Într-o pădure de zumzet te iau prin surprindere în timp ce străbaţi sala dintr-o parte într-alta sunete nevăzute.

O altă noutate pentru România este faptul că o expoziţie de artă contemporană beneficiază de un sistem de sunet dezvoltat şi patentat de dr. Joseph Pompei la MIT Media Lab. Particularitatea sa constă în faptul că foloseşte ultrasunetul ca proiector acustic, transmiţându-se astfel sunetul în mod unidirecţional, la fel ca o rază de lumină: sunetul este proiectat într-un singur punct, în afara acestuia e surplus de zgomot.

Ce se întrevede?

“Oameni care au murit, instrumentele lor praf şi pulbere acum, cântecele lor aproape una cu uitarea. Ascult înregistrată o doină la frunza şi efemerul acestei fâşii de realitate transmisibilă la 70 de ani după înregistrare mă atinge ca un fior electric. Nimic care să se degradeze mai repede, să se anihileze, nimic mai trecător ca un cântec şi o frunză.” (Maria Balabaș)

Expoziţia este o recontextualizare a ideii de eveniment sonor ca sunet arhivat. Propune arhiva sonoră ca peisaj acustic lăsând publicului posibilitatea creării unui traseu narativ individual. Pădurea de Sunete sugerează ideea de performativitate ca modalitate de recuperare a unui sunet pierdut sau puţin cunoscut, indicând un spaţiu în care evenimentul sonor se întrepătrunde cu propriile noastre gesturi audibile.

El devine astfel un sit al producţiilor sonore proprii: auzi sunetul ca artefact, îl vezi în momentul producerii, îl citeşti ca partitură grafică. Este forţată căutarea, stimulând nevoia de semnal sonor, de a obţine o imagine mentală în care sunetele sunt dispersate ca obiecte, ca entităţi corporale, plasate în spaţiu separat dar împreună.

Cu ocazia evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor, 25 mai, va fi proiectat filmul “Sunete Mute” (video loop) montaj al artistului Ştefan Bandalac din arhiva de filme pusă la dispoziţie de Societatea de Cultură Dimitrie Gusti.

Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger