”Pădurea de hrană”, unde orășenii sunt invitați să cultive gratis fructe și legume

3

Numărul celor care lasă orașul pentru țară, unde, să-și cultive, printre altele, propria hrană, a crescut simțitor în ultimii ani, însă per ansamblu puțini sunt cei dispuși să renunțe la confort. Cum ar fi totuși să îmbini viața la oraș cu plăcerile traiului la țară, transformând, de pildă, spațiile verzi dintre blocuri în mici grădini colective? O organizație americană ne-ar putea inspira cu proiectul ei de a amenaja la Seattle o ”pădure de hrană.”

seattle_foodforestdesign

Cartierul Beacon Hill va fi transformat cât de curând într-un parc de circa 28.000 de metri pătrați, unde urmează să fie cultivate numeroase tipuri de legume și fructe, printre care plante aromatice, mere, alune, ananas și guava. Situată la patru kilometri de centrul orașului Seattle, grădina publică se vrea o inițiativă autosustenabilă, care să intre pe mâinile localnicilor doritori să-și cultive gratuit verdețurile și fructele. De conceperea grădinii s-au ocupat arhitecți și specialiști în permacultură, care au lucrat împreună cu membrii comunității, pentru a răspunde cât mai fidel nevoilor acestora. Din prezentarea proiectului postată pe site-ul acestuia, aflăm că o ”pădure de hrană este bazată pe o tehnică de grădinărit sau de administrație a terenurilor, care mimează ecosistemele specifice pădurilor, înlocuind însă flora cu pomi fructiferi, tufișuri cu fructe comestibile, plante perene și anuale. La nivelul superior, se află pomii fructiferi și alunii, iar la cel imediat următor, tufișurile de fructe, apoi plantele perene și cele anuale. În plan sunt incluse plante propice dezvoltării culturilor, menite să atragă insectele și să soluționeze problema dăunătorilor pe cale naturală, în vreme ce alte plante sunt menite să amelioreze solul, generând azot sau compost. Împreună, creează relații pentru a a forma un ecosistem de grădină-pădure, capabil să producă hrană fără eforturi prea ridicate.”

 

Beacon Food Forest from InterChange Media on Vimeo.

 

Sursa: Wired.co.uk


3 comentarii

  1. La noi se intampla deja asta pe timpul lui Ceausescu. Oamenii cultivau atunci in gradinile blocurilor si pe alte spatii verzi dintre blocuri.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger