În 1995, Timothy Ray Brown, un american care locuia în Berlin, a fost diagnosticat cu HIV, iar în 2006, după 11 ani în care a ținut virusul sub control cu medicamente antiretrovirale, s-a îmbolnăvit de leucemie mieloidă acută, o formă de cancer care atacă măduvă spinării și ajunge în sânge, scrie The Atlantic. Chimioterapia și radioterapia nu au funcționat, așa că pacientul din Berlin a suferit două transplanturi de măduvă, în 2007 și în 2008. Intervențiile au fost de succes, în ciuda așteptărilor, iar astăzi Brown nu mai are cancer, și a scăpat și de HIV.
Deşi cercetătorii au găsit material genetic al virusului în sângele lui Brown, acesrta nu mai poate infecta celule noi pentru a se reproduce. Până în momentul de față, scrie publicația americană, pacientul din Berlin, care nu mai ia antiretrovirale, este singurul om de pe planetă care a fost vindecat funcţional de HIV. Cazul lui i-a captivat pe oamenii de ştiinţă, care se află acum la un pas de a înţelege cum a reuşit organismul lui Brown să învingă infecţia.
Cercetătorii au crezut multă vreme că vindecarea lui Brown este rezultatul unei combinaţii de trei potenţiali factori. Primul din ei este radioterapia împotriva leucemiei, care ar fi distrus majoritatea celulelor infectate din organismul său. Al doilea ţine de o complicaţie des întâlnită în cazul transplanturilor de măduvă, în care celulele transplantate interpretează celulele din organism ca fiind obiecte străine şi îndeamnă sistemul imunitar să se lupte cu organismul pe care îl proteja până atunci; în cazul lui Brown, celulele noi ar fi putut omorî virusul HIV, ca efect secundar fericit al unui răspuns imunitar problematic. A treia posibilitate este că Brown s-a vindecat graţie donatorului de măduvă. Oncologul pacientului american a ales un donator cu o mutaţie genetică cunoscută sub numele de delta32, care se regăseşte la 1-2% dintre nord-europeni. La majoritatea oamenilor, proteina CCR5, un receptor aflat la suprafaţa globulelor albe, este cea de care se prinde virusul HIV pentru a a invada apoi organismul şi a se reproduce; la cei cu delta32, proteina CCR5 are altă formă, lăsând virusul fără gazdă.
Într-un studiu publicat săptămâna trecută, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Emory din SUA a exclus varianta radioterapiei, în urma unui experiment pe maimuţe infectate. Concluzia a fost că, deşi radiaţiile au distrus multe din celulele infectate cu HIV, ele nu sunt responsabile pentru vindecarea permanentă a lui Brown de HIV. Cercetătorii trebuie să verifice mai departe şi celelalte două variante. Mai multe detalii, pe The Atlantic.
Puteţi citi şi:
Raport ONU: “Există speranţa să punem capăt epidemiei SIDA până în anul 2030”
Un fotograf le comunică apropiaţilor că are SIDA şi le surprinde reacţiile
Mister în calea înţelegerii virusului HIV, dezlegat de jucătorii de jocuri video
Numărul infecţiilor cu HIV a scăzut semnificativ la nivel global