Pachetul de țigări unic, susţinut de justiția din Australia

2

Înalta Curte de Justiţie a Australiei susţine pachetul de legi propus de guvernul australian pentru piaţa de desfacere a ţigărilor în această ţară – mai exact, un ambalaj unic, de culoarea măslinei, care nu lasă loc de culori specifice şi nume de branduri diferite, ci va conţine doar imagini şi texte care vor avertiza consumatorii asupra pericolelor fumatului.

 

Noul pachet de legi a fost votat de Parlamentul australian, dar contestat pe diferite căi oficiale, inclusiv în justiţie, de către marii producători de tutun, precum British American Tobacco sau Philip Morris. Legile ar urma să intre în vigoare începând cu 1 decembrie 2012, iar producătorii de tutun susţin că reglementările impuse în materie de ambalaj le vor afecta imaginea şi vânzările. Înalta Curte de Justiţie a Australiei a luat act de contestaţiile aduse de către marii producători de tutun şi a publicat astăzi o decizie scurtă prin care arată că: „Majoritatea Curţii este de acord că Actul (pachetul legislativ – n.r.) nu este în contradicţie cu Constituţia Australiei”. Motivele deciziei vor fi date publicităţii la o dată încă neprecizată.

Autorităţile australiene, care au venit de anul trecut cu propunerea legislativă considerată cea mai dură din lume de până acum, speră ca, prin aceste măsuri, să reducă numărul fumătorilor din Australia şi, în acest fel, starea de sănătate a naţiunii să se bucure de o îmbunătăţire. Statul australian este primul din lume care adoptă un set de reguli atât de severe, dar şi alte ţări, care au impus diverse alte reguli cu acelaşi scop, al reducerii numărului de fumători şi al riscului prezentat de fumat, cochetează cu ideea aplicării unor măsuri similare, odată ce rezultatele lor se vor vedea în cazul Australiei. „Decizia Curţii de Justiţie va încuraja în mod cert şi alte ţări să ia măsuri similare. Ea arată întregii lumi că modalitatea de a rezolva problemele ridicate de producătorii de tutun (ameninţări, procese etc.) este prin justiţie”, a precizat Jonathan Liberman, director al Centrului McCabe pentru Lege şi Cancer.

Producătorii de tutun sunt în continuare nemulţumiţi. Ei se tem că vor pierde din volumul vânzărilor şi avertizează asupra pericolului apariţiei falsurilor pe piaţă. „Este o lege incorectă, care va aduce beneficii grupurilor de infracţionalitate organizată, care vor vinde tutun ilegal pe străzile Australiei”, a spus Scott McIntyre, purtător de cuvânt al British American Tobacco Australia. Companiile producătoare de tutun au reclamat faptul că legislaţia australiană propusă de guvern ar fi anticonstituţională şi că interferează cu dreptul de proprietate intelectuală (prin interzicerea semnelor specifice brandurilor). Totuşi, în lipsa unei decizii care să le favorizeze, companiile susţin că se vor conforma noilor reglementări pentru piaţa australiană. Corespondentul BBC la Sydney, Duncan Kennedy, susţine că decizia Australiei (mai ales sprijinită, acum, de justiţie) ar putea avea consecinţe la nivel global pentru producătorii de ţigări. „Deşi Australia este doar una din pieţele de desfacere, poate relativ mică, companiile producătoare de tutun ştiu că a pierde aici ar putea însemna o schimbare a legislaţiei şi în cazul altor pieţe, mult mai mari”, a conchis acesta.

 

Sursa: BBC

 


2 comentarii

  1. E o timpenie ipocrita. Pentru exact aceleasi “motive” invocate de idiotii care au facut legea asta, toate bauturile alcoolice ar trebui ambalate in sticle pe care sa nu scrie nimic altceva decit ca alcoolul te omoara mai tinar, alcoolul te face impotent, alcoolul iti astupa arterele, etc. Idem pentru masini- ca si astea ucid si schilodesc o gramada de oameni- sa nu fie scrisa nici o marca si sa fie toate maro.

  2. clar o prostie, pe mine nu ma poate nimeni convinge sa ma las de fumat decat daca vreau EU ma las, fac tigarile mai scumpe iau din piata fara timbru, din pacate masurile astea ma imbolnavesc mai repede ca sunt nevoit sa iau pachete mai slabe calitativ iar statul pierde banii care ii dau unuia de la negru

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger