Ozonul poate afecta inima după doar două ore de expunere

0

Unul dintre primele studii care a analizat schimbările fiziologice cauzate de expunerea la ozon, unul dintre cei mai mari agenţi poluanţi din atmosferă, care se formează atunci când compuşii organici volatili din reziduurile industriale sau din ţevile de eşapament reacţionează cu lumina soarelui, arată că poluarea atmosferică poate afecta inima tinerilor sănătoşi după numai două ore de expunere.

 

În cadrul studiului, realizată de cercetători americani conduşi de Robert Devlin, cercetător principal la Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA, 23 de participanţi tineri, care nu aveau antecedente cardiace, au fost supuşi unei activităţi fizice de două ore în laborator şi expuşi concomitent mai întâi la aer curat, apoi la aer care conţinea ozon în proporţie de 0,3 părţi per milion – cea mai mare cantitate întâlnită de regulă în oraşele americane.

Oamenii de ştiinţă au calculat apoi impactul ozonului asupra inimii şi plămânilor şi au observat că gazul poluant a declanşat inflamarea vaselor de sânge şi a scăzut nivelul unor enzime care descompun cheagurile din vasele de sânge. Rezultatele au fost analizate doar timp de 24 de ore după experiment, iar schimbările s-au dovedit a fi temporare şi reversibile. De îndată ce subiecţii au încetat să inspire gazul, nivelurile au revenit la normal.

Aflaţi mai multe detalii pe Time.com.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger