Ozonul afectează capacitatea plantelor de a absorbi CO2

2

Se ştie deja că abundenţa ozonului nu face bine plantelor. O cercetare a Centrului Hadley al Met Office, principalul institut britanic de cercetare a schimbărilor climatice, că influenţa acestui gaz este mai mare decât se credea, informează La Stampa.

Studiul publicat în Journal of Geophysical Research dovedeşte că ozonul alterează capacitatea plantelor de a absorbi dioxidul de carbon, scăzând eficienţa fotosintezei şi înmagazinării carbonului în pământ.

“Se cunoaşte de ceva vreme că plantele suferă daune din cauza ozonului, dar nu s-a măsurat până acum legătura dintre aceste daune şi efectele asupra circulaţiei carbonului între sol şi atmosferă”, spune Bill Collins, reprezentant al Met Office care a condus studiul.

Cercetătorii au elaborat modele de evaluare a impactului a trei substanţe poluante: oxid de azot, monoxid de carbon şi compuşi organici volatili asupra temperaturii Pământului. Este vorba despre poluatori care au un efect minor asupra climei, dar care reacţionează în atmosferă formând ozonul.

Cercetarea Met Office arată că reducând emisiile celor trei gaze ar duce la un efect clar de răcire a climei. Şi că acest efect ar fi cu 30-40% mai mare decât a fost calculat până acum, fără a include daunele asupra plantelor.

Foto: Flickr / badjonni

Citiţi şi:

Luminile pe timp de noapte din oraş agravează poluarea aerului

Poluarea aerului scurtează viaţa a 200.000 de britanici

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Groapa Marianelor joacă un rol important în sechestrarea carbonului » Think Outside the Box

  2. Pingback: Melcii gigantici monitorizează poluarea aerului în Rusia » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger