Oxitocina e o substanță secretată în hipotalamus cu rol de neurotransmiţător la nivelul creierului şi de hormon în corp. Ea se descarcă în pusee care durează 3 minute, potrivit specialistul în neuroştiinţe Dragoș Cîrneci. Când se descarcă inhibă zonele din creier răspunzătoare de frică şi vigilenţă şi calmează sistemul nervos simpatic. Acum, oamenii de știință au observat că inhalarea ei de două ori pe zi sub formă de spray nazal reduce pofta de alcool și minimizează simptomele asociate sevrajului în cazul alcoolismului.
O echipă de cercetare de la Universitatea din Carolina de Nord a realizat un studiu pe 11 dependenți de alcool cărora le-a administrat două doze zilnice de oxitocină sub formă de spray nazal sau o substanță cu efect de placebo în primele trei zile ale unui program de detoxificare. Pariticpanții la studiu au primit și lorazepam, un medicament folosit în astfel de programe, atunci când simptomele sevrajului au atins un anumit nivel.
Subiecții care au luat oxitocină au prezentat o poftă mai scăzută de alcool și au întâmpinat un sevraj mai blând decât cei care au luat medicamentul cu efect de placebo și au folosit doar o cincime de lorazepam (cinci dintre ei nu au înghițit deloc medicamentul de detoxificare). Aceasta este o veste bună, scrie Newscientist, din moment ce lorazepamul creează o dependență puternică. Deși reduce anxietatea și convulsiile în timpul sevrajului, consumatorii se pot alege cu insomii și pofte după ce renunță la el.
Oxitocina, pe de altă parte, este substanța relațiilor sociale, după cum scria Dragoș Cîrneci. Ea contribuie la formarea ataşamentelor între oameni, grija faţă de copii, plânsul copilului la separarea de mamă, tendinţa de a avea relaţii stabile de cuplu versus de a divorţa, anxietate, interpretarea intonaţiei vocii cuiva, ghicirea stărilor emoţionale ale cuiva din expresia feţei şi tonul vocii şi empatizarea cu acestea, generozitate şi comportamente altruiste, cooperare versus individualism, sau la femei la tendinţa de a-şi dori copii.
Puteți citi și: