Oxitocina alungă ispitele feminine

0

O doză din hormonul iubirii, cum a fost botează oxitocina, ajută la conservarea relațiilor amoroase îndemnându-i pe bărbații monogami să se țină la distanță de femeile atrăgătoare, arată un studiu german citat de myhealthnewsdaily.com. Vestea vine la o lună după ce alți cercetători au observat că inhalarea oxitocinei de două ori pe zi sub formă de spray nazal reduce pofta de alcool și minimizează simptomele sevrajului în cazul alcoolismului.

 

 

În cadrul studiului realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Bonn, bărbații aflați în relații amoroase monogame care au inhalat oxitocină sub formă de spray nazal s-au îndepărtat cu 10 până la 15 cm mai mult de femei atrăgătoare necucunocute decât cei care au primit o substanță cu efect de placebo. Spray-ul nu a avut nici un efect asupra distanței pe care bărbații singuri au ales s-o păstreze față de ispitele feminine. Studiul a confirmat cercetări anterioare potrivit cărora oxitocina contribuie la formarea atașamentului de cuplu, sugerând în premieră că hormonul stimulează fidelitatea la oameni (în acest caz la bărbați).

Se știa că substanța secretată în hipotalamus, cu rol de neurotransmițător, întărește legătura dintre părinți și copii, sporește încrederea și reduce conflictul din interiorul unui cuplu, iar o cercetare de anul acesta a arătat că cuplurile cu niveluri ridicate de oxitocină la începutul relației au șanse mai mari să nu se dezbine timp de șase luni decât cele cu niveluri mai scăzute. Însă până acum nu a existat nici o dovadă că o doză din hormonul iubirii administrată după formarea unui cuplu contribuie la conservarea relației amoroase, susțin cercetătorii germani. Aflați mai multe detalii pe myhealthnewsdaily.com.

Foto: Moleculă de oxitocină. Sursa: snowwhiteslash.tumblr.com

 

Puteți citi și:

Oxitocina – molecula încrederii (scris de specialistul în neuroștiințe Dragoș Cîrneci)

Oxitocina alungă sevrajul alcoolului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger