Guvernele trebuie să fie precaute în ce privește specularea și concentrarea pământurilor de către investitori care “dezvoltă” ferme, avertizează un expert ONU. “Trebuie să ieșim din cușca mintală din care vedem investițiile la scară largă ca singura metodă de dezvoltare a agriculturii și de a asigura stabilitatea furnizărilor pentru cumpărători”, spune Olivier De Schutter, referitor la îngrijorările privind preluarea de către corporații a pământurilor fără acte ale săracilor.
Un raport al Oxfam, publicat luna trecută, a identificat 227 de milioane de hectare de pământ, o suprafață echivalentă cu nord-vestul Europei, vândute sau concesionate, cea mai mare parte în Africa, investitorilor internaționali în mii de contracte secrete din 2001 până în prezent.
“Presiunile comerciale asupra pământurilor sunt în creștere. Biocombustibilii, proiectele mari de infrastructură, mecanismele de comercializare a certificatelor de carbon și specula duc la schimbări rapide în ce privește drepturile asupra pământurilor, creând noi amenințări pentru utilizatorii vulnerabili ai pământurilor”, spune oficialul ONU.
Acesta spune că trebuie stabilit un cadru pentru administrarea pământurilor înainte de adoptarea de reguli pentru investițiile în pământ. Investițiile dăunătoare comunităților locale, așa-numitul “land grabing”, pot fi oprite doar dacă se asigură drepturile fermierilor.
În raportul său, Oxfam arată că multe vânzări din ultimii ani au avut ca scop transformarea pământurilor în culturi pentru piețele străine de alimente și biocombustibili, ceea ce poate fi considerat “land grabing” pentru că încalcă drepturile omului și ignoră impactul de mediu.
ONU va demara, la Roma, începând cu 17 octombrie, o serie de negocieri privind cadrul pentru administrarea pământurilor cu scopul de a adopta reguli voluntare de gestionare responsabilă a pământurilor. Întâlnirea pune capăt unei perioade de șase ani de negocieri pe această temă între guverne, organizații internaționale și societatea civilă.
Foto: Flickr / Find Your Feet
Sursa: Guardian
Un comentariu
Pingback: Prețul pentru energie verde: Biocombustibilii afectează calitatea aerului | TOTB.ro - Think Outside the Box