Ouale chinezesti facute de mana omului au ajuns si in Romania

38

image010

Cel putin pe calea web-ului. Un email cu aer de hoax, viralizat rapid pe netul autohton, spune ca pentru niste oua false, facute cap coada in China, e nevoie doar de carbonat de calciu, amidon, rasina, gelatina si alumina.

de Cosmin Popan

O legenda mai mult sau mai putin urbana spune ca in China se poate falsifica orice: de la branduri de haine sau de automobile, pana la biciclete pliabile sau iPhone-uri care il fac invidios inclusiv pe Steve Jobs. Imaginatia celor care cred cu tarie in puterea de clonare a poporului chinez nu are, de cele mai multe ori, limite. Asa ca, in loc sa se mai chinuie sa rapunda la eterna intrebare “Ce a fost prima data: oul sau gaina?”, acestia prefera sa aduca la masa o versiune noua de raspuns: “Chinezii care fac oua fara ajutorul gainilor”.

Intr-un mail stufos, plin de poze care de care mai convingatoare, initiatorii hoax-ului (termen generic pentru tepele care se viralizeaza pe internet) ne detaliaza cum se naste un ou fara ajutor aviar. Mai jos, va prezentam teoria care ne-a ajuns noua in inbox:

In China exista scoli false si chiar clase care predau o varietate de tehnologii de frauda flagranta; chiar si ouale pot fi fabricate din materiale chimice, care se pot chiar praji. Acesta este in prezent cel mai popular curs de falsificare.

Pasul 1: Procurarea de materii prime
Folosind 7 tipuri de materiale chimice, a se vedea poza de mai jos

image003

Ouale false se fac din carbonat de calciu, amidon, rasina, gelatina, alumina si alte produse chimice.

Pasul 2: Producerea de oua
Oul crud se formeaza in forma plina cam 2/3, se pun clorura de calciu, coloranti, oul incepe sa capete forma cunoscuta.

image004

“Galbenusul de ou” se formeaza in matrita rotunda. Se foloseste “apa magica”, adica clorura de calciu.

image005

Prin adaugarea unui pigment galben culoarea devine cea de galbenus de ou crud …

Pasul 3: Forma de ou
In matrita se pune alb brut de ou la nivel de 1/3, la fel ca prima turnare, galbenusul de ou se introduce la fel ca galustele in supa, totul se spala in apa magica, iar jumatatea de ou incepe incet sa se formeze. Forma de ou se lasa sa se usuce 1 ora, iar dupa spalarea cu apa este gata.

Pasul 4
Liniile de cuplare a jumatatilor de oua se estompeaza prin cufundare in parafina si carbonat de calciu, pentru formarea cojii in aceasta solutie, care se repeta de mai multe ori, pana cand coaja se intareste putin. Dupa clatirea in apa rece, linia de cuplare se estompeaza, iar in acest moment oul a capatat forma finala.

image006

Coaja tare este formata prin imersarea lor in parafina, apoi se lasa la uscat.

image007

image008

Coaja artificiala de ou este foarte fragila si se sparge usor, dar cui ii pasa!

image009

image010

In timpul prajirii se formeaza multe bule mici, dar multi oameni nu remarca diferenta. Oul arata exact la fel, are gust mai bun decat cel adevarat, dar astfel creste statistica persoanelor cu toxiinfectii alimentare.

De ce se falsifica ouale?
Din cauza banilor. Costul oului fals e de doar 0.55 Yuan/kg, in timp ce ouale adevarate costa 5.6 Yuan/kg.

Ca intreg emailul e un hoax ne-am convins cu un simplu search pe Google. Am intrebat, totusi, si un doctor nutritionist, precum si un reprezentant al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru a afla si cateva pozitii mai oficiale decat informatiile inspre care ne trimite Google.

“Povestea aceasta mi se pare mai falsa chiar decat asa-zisele oua”, declara pentru Think Outside the Box doctorul Serban Damian. “Acestea sunt orice, dar nu oua. Asa ca nu putem discuta despre ele ca despre oua si nici despre vreo valoare nutritiva. Probabil ca acele substante au si vreun grad de toxicitate, dar nu ma pricep intr-atat la toxicologie. Ma incred in faptul ca autoritatile sanitar-veterinare sunt pe faza astfel incat, daca exista asa ceva in realitate, sa nu ajunga in magazinele noastre”.

ANSVSA are cunostinta de toate produsele care ajung pe piata romaneasca sau europeana, ne asigura Raul Balogh, consilier al presedintelui ANSVSA. “Din fericire, astfel de oua nu au ajuns si nici nu exista vreo sansa ca ele sa ajunga pe piata romaneasca sau pe cea europeana”, spune acesta. Motivele pentru care nu ar trebui sa ne simtim amenintati de invazia acestor oua sunt doua, in opinia lui Balogh: “Primul, pentru ca oul este un produs extrem de perisabil si cu o perioada de valabilitate foarte scazuta. Iar drumul cu vaporul din China pana in Europa dureaza pe putin trei saptamani. Transportul cu avionul este exclus din cauza costurilor. Deci daca ajunge vreun ou pana aici, va fi verificat cu lupa. Al doilea motiv este ca orice produs care intra pe piata romaneasca, deci pe piata europeana, dintr-o tara terta UE, trebuie sa aiba un buletin de analiza de la un laborator acreditat de Comisia Europeana. Sunt doar cateva in afara Europei si acelea nu emit buletine de analiza care pot fi contestate pentru ca risca sa isi piarda acreditarea. Iar o astfel de acreditare se obtine extrem de greu, implica niste costuri serioase in instrumente si, odata pierduta, nu va mai fi niciodata redobandita. Oricum, prin sondaj, la intrarea in Romania, sunt verificate, de catre inspectorii ANSVSA, toate produsele care vin din afara UE”.

Ouale facute de mana nu sunt singurele produse chinezesti cu probleme care s-au infiltrat in ultima vreme pe piata din Europa, spune Balogh: “Produse alimentare contrafacute nu s-a intamplat sa intalnim pina acum. Insa produse provenite din China cu diverse nereguli au existat. De exemplu, anul trecut, lumea stiintifica europeana a demarat o dezbatere serioasa dupa ce specialistii EFSA (European Food Safety Authority) a depistat niste ciuperci venite din China care erau contaminate cu nicotina. Din fericire, nici o astfel de ciuperca nu a intrat in Romania. In urma cu doua saptamani, insa, inspectorii nostri de la frontiera au depistat si au sechestrat peste 45.000 de pachete de ceai venite din China. Ceaiul era tratat cu radiatii ionizante, depasindu-se nivelul maxim admis de legislatia romaneasca si europeana. In plus, tratamentul cu radiatii ionizante era facut intr-un laborator neacreditat de Comisia Europeana”.


38 de comentarii

  1. Astept cu mare nerabdare momentul cand chinezii vor construi o “gaina” .La fel : niste saculeti…o matrita…parafina…prafuri…si multa dorinta de a vinde ceva mai ieftin decat restul lumii ,pe care mai apoi sa scrie “GAEINA” pentru ca cei de la protectia marcilor sa nu se prinda exact ca si in cazul ”REABAK” sau ”ABADIDAS”

  2. Dintr-un articol stufos, plin de poze, ca să vă parafrazez, nici voi nu cred că înțelegeți dacă ouăle alea se pot contraface sau nu.
    Mai încercați însă, mai încercați.

      • citez de mai sus “Pasul 1: Procurarea de materii prime
        Folosind 7 tipuri de materiale chimice, a se vedea poza de mai jos”

    • pai nu e nevoie sa se strice. In momentul in care zici ca ai un import de oua din China automat ar trebui sa se aprinda beculetul de semnalizare. Pt ca alea naturale se strica. Deci daca ai facut import de oua de acolo sunt 2 variante:
      1. esti prost si deja la vama ai numai oua stricate
      2. ai importat oua falsificate

  3. Pingback: pligg.com

  4. Abia astept sa vad diferenta la gust
    Daca sunt bune , e OK
    Am pus-o
    Putem cumpara de pe acum oua pentru Pasti dar si pentru cozonacii de Craciun
    Ce ti-e cu tehnica asta
    Astept presedinte fals ca de unul neaos, ne-am saturat

  5. Pingback: Silviu Andrei » “Made in China” bate filmul…

    • nu pare falsa. Chiar si pe site-ul care l-ai dat. Si noroc cu google, de acum orice stire chiar adevarata guvernele o sa aiba grije sa zica ca e un hoak, ca sa isi apere normal imaginea. O sa ajungem sa nu mai stim ce e fals sau realitate mai tarziu.

  6. Pingback: polimedia.us/fain/

  7. Din pasii enumerati in articol si din substantele folosite chiar nu m-au convins ca se “falsifica” oua. Cat priveste gustul care cica ar fi mai bun decat la unul natural/real, hai sa fim seriosi, nu au pomenit de nici o substanta pentru modificarea/ameliorarea gustului astfel incat sa poti confunda cele doua produse.

  8. ce nevoie avem de chinezi? la noi sistemul de invatamant fabrica absolventi de bacalaureat cu sau fara urmatoarele ingrediente mai mult sau mai putin necesare: inteligenta, disciplina, educatie, cadru familial, cunostinte, aptitudini… adica ii fabrica din nimic – cand calitatile susmentionate sunt, totusi prezente, ele sunt superflue, iar posesorii lor si-o vor lua peste nas de la colegii “smecheri” pe masura ce avanseaza in sistem.
    in aceeasi ordine de idei, fabricam coruptie fara corupti, forme fara fond, politica fara doctrine politice sau minciuni cu toptanul. si, spre deosebire de chinezi, noi nu producem nimic, pentru ca am descoperit cum sa facem “hoax”-uri fara ingrediente.

  9. titlul articolului este tampit….pe cat de interesant este articolul, pe atat de tampit este titlul!!!! Cum ar fi sa gasiti pe net un articol al carui titlu sa fie acesta: “Ionescu este bolnav de cancer”…si in continut continuat…” solutia rebusului de la pagina 9″…..Daca dvs va numeati Ionescu aveati deja palpitatii!!!

  10. Este vorba de ALBUMINA (albus de ou, sintetizabil chimic) si nu alumina… Dar foarte bine ca toata lumea a preluat-o la fel… Oricum, as dori si eu un ou din aluminiu.

  11. maria cristescu on

    Se pot falsifica cred si desigur nu se da reteta exacta caci producerea oualelor poate fi o sursa de facut bani…sa nu creeze competitie…hahaha.
    Albumina, nu alumina, putina chimie invata tot romanul…afara de ziaristi.
    De unde stiti ca deja nu sunt pe piata?
    Ce chinezii din Ro nu le por produce si comercializa????????????

  12. Bunica mea le zicea “oaoă”. “Maică, dacă tot ai venit pe la mine, hai să-ţi dau nişte oaoă!”. Dar n-am văzut-o niciodată să le facă manual. Fiind însă vorba de chinezi, nu mă mai miră nimic. Mâine-poimâine probabil vor face prezervative din cocă.

  13. Eu deja mi-am cumparat o clocitoare pentru ouale astea. Nici nu realizati ce potential zace in ouale astea , ce super-pui o sa iasa (cu pene de aluminiu)!
    Singura problema o sa fie ca puii nu o sa mai aiba ochii asa rotunzi ….vor fi asa…mai ingustati. Ii veti recunoaste cand o sa-i vedeti!

  14. Pingback: Oul chinezesc « Adevaruri din culise

  15. let’s make an egg!!
    stiu eu cum sa faci rost de un ou mai repede:
    1.iei o gaina
    2.te uiti urat la ea timp de 2 ore.
    3.de frica ea moare.
    4.ii bagi mana in fund si incerci sa scoti ceva…
    5.realizezi ca de fapt nu a muri doar a adormit
    6.realizezi ca gaina ta e de fapt un cocos
    7.realizezi ca tocmai ai violat o pasare
    8.te duci si te impusti

  16. Eu nu inteleg, de ce va faceti griji ca sa vor aduce oua false din China? Chinezii sunt propietarii inventiei si pot face fabrica, in Romania, pentru fabricarea oualelor false,

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger