Ouă de Paște fără suferința animalelor

0

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, organizația VIER PFOTEN recomandă românilor să aleagă de pe rafturile magazinelor ouă care nu conțin suferința animalelor. Majoritatea magazinelor oferă astăzi alternativa ouălor provenite de la găini crescute în sisteme la sol sau în aer liber, fără cuști, care poartă pe ștampilă indicativul „0”, „1” sau „2”, în funcție de tipul de creștere.

Începând cu 1 ianuarie 2012, în fermele din Uniunea Europeană, inclusiv România, s-au interzis cuștile convenționale, fiind acceptate doar cuștile îmbunătățite. Această aparentă îmbunătățire presupune însă în continuare faptul că milioane de găini suferă din cauza condițiilor din cuști. Orice comportament natural este aproape imposibil într-un spațiu vital atât de redus. Toate ouăle provenite de la găini crescute în cuști poartă pe ștampilă indicativul “3”.

VIER PFOTEN îi îndeamnă pe clienții magazinelor să verifice ștampila de pe ou și să le aleagă de pe raft pe cele care poartă indicativele „0” – ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică sau „1” – ouă de găini crescute în aer liber. VIER PFOTEN recomandă totodată consumatorilor să evite ouăle gata vopsite din magazine, deoarece în multe cazuri pigmentul acoperă complet ștampila care indică tipul de creștere al găinilor de la care provin ouăle.

Potrivit unui studiu realizat de VIER PFOTEN în perioada 15 februarie – 20 aprilie 2013, în 19 magazine și lanțuri de supermarketuri din România, 17 dintre acestea aveau în ofertă ouă provenite de la găini crescute în condiții mai bune decât în cuști. În 16 magazine, clienții pot găsi ouă de la găini crescute în sistem ecologic. Față de studiul anterior, realizat în 2010, VIER PFOTEN remarcă o îmbunătățire notabilă a ofertei de pe rafturi. Acest lucru confirmă tendința consumatorilor de a se orienta către produse care nu implică suferința animalelor. Un sondaj realizat în 2011 de VIER PFOTEN arată că 82% dintre români sunt preocupați de bunăstarea găinilor ouătoare, iar 53% sunt dispuși să plătească mai mult pentru ouă care nu provin de la găini crescute în cuști. Dacă în 2009, în România existau doar 2 producători de ouă ecologice, în 2013 numărul acestora ajuns la 10. În aceste ferme, găinile sunt crescute în aer liber, fără stresul creat de cuști sau aglomerație, fiind hrănite cu furaje certificate ecologic. Totodată, astăzi putem vorbi de 4 ferme găini ouătoare crescute în aer liber, în vreme ce în 2009 nu există nici unul.

Consumatorii trebuie să știe că suferința animalelor se poate ascunde și în produsele semipreparate care conțin ouă. VIER PFOTEN recomandă astfel clienților care își vor petrece sărbătoarea de Paște la pensiuni sau restaurante să întrebe ce fel de ouă sunt folosite în bucătărie pentru a fi siguri că meniul de sărbătoare nu implică suferința animalelor.

Sursa: VIER PFOTEN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger