Oslo importă gunoi pentru că are prea puțin

2

Capitala Norvegiei, la fel ca multe alte orașe din Scandinavia și nordul Europei, a deschis fabrici care produc electricitate din deșeuri, aceseta di urmă fiind capabile să încălzească jumătate din oraș, scrie Tree Hugger. Problema e că locuitorii din Oslo nu generează îndeajuns gunoi pentru aprovizionarea fabricilor, mai ales că există un grad înalt de reciclare, așa că orașul e nevoit să-l importe cu milioanele de tone din Anglia sau Suedia. Au fost luate în calcul chiar și deșeurile din SUA.

 

 

Populația din Europa de Nord produce doar 150 de milioane de tone de deșeuri pe an, o cantitate prea mică pentru fabricile de incinerare, care au o capacitate de peste 700 de milioane de tone. Cu toate astea, Suedia continuă să construiască tot mai multe uzine de acest gen, laolaltă cu Austria și Germania, iar Stockholm a devenit un competitor atât de puternic, încât a convins o serie de orașe norvegiene să-l alimenteze cu gunoi, transportat cu vaporul sau cu camionul. A început să se vorbească de o piață europeană a deșeurilor, aflată în creștere.

Unele regiuni ale Europei generează cantități mari de gunoi, potrivit New York Times, inclusiv sudul Italiei, unde orașe ca Napoli au început să plătească localități din Germania și Olanda să le ia gunoiul. Deși Oslo a luat în considerare gunoiul italian, capitala Norvegiei îl preferă pe cel englez, considerat mai curat și mai puțin periculos, semn că noua piață are și ea standardele ei. Dacă incinerarea e făcută ca la carte, ea poate fi mai eficientă decât gropile de gunoi, pentru că descompune multe toxine. Dar există și dezavantaje.

Norvegia face o treabă foarte bună în separarea deșeurilor, alegând ce poate fi reciclat sau compostat. Fiecare locuință din Oslo pune deșeurile organice în pungi verzi, produsele din plastic în pungi albastre și sticla în altă parte. Pungile le sunt oferite gratuit în magazine. Însă dacă orașul importă gunoi din țări care nu fac o treabă la fel de bună la acest capitol, ar putea arde resurse ce pot fi utile în alte moduri. Caz în care o soluție mai sustenabilă ar fi ca fabricile de inicinerare să se orienteze spre biomasă sau alte surse de combustibil.

Aflați mai multe pe New York Times.


2 comentarii

 1. Incinerarea si ingroparea deseurilor nu sunt cele mai bune solutii de rezolvare a problemei deseurilor, nu atat datorita poluarii cat si datorita risipei de resurse. Datorita marilor dezavantaje a incinerarii si ingroparii deseurilor Parlamentul European a luat o rezolutie prin care pana in 2020 se urmareste inchiderea incineratoarelor si depozitelor de gunoi si aderarea la proiectul zerowaste. Asa ca nu e bine ca la noi se construiesc depozite de gunoi si mai grav ca se vor incineratoare de deseuri, in loc sa se faca educatia cetatenilor pentru proiectul zerowaste.Mai multe aici:http://www.zerowasteeurope.eu/2012/05/the-european-parliament-votes-in-favour-of-almost-zero-waste-for-2020/

 2. Daca totusi e nevoie sa se construiasca depozite de gunoi si incineratoare locul lor e in zonele poluate nu asa cum vor sa faca in comuna mea, Farcasa MM, sa amplaseze un megadepozit de gunoi pe pasunea cu ivoare intr-o zona apicola. E grav, nici comunistii nu ne-au facut atata rau!
  Ecoteca – Colectia de Verde via Zero Waste Romania Ce facem cu gunoiul?
  Varsta 1: Il aruncam la groapa
  Varsta 2: Il reciclam
  Varsta 3: nu il mai producem

  Hai sa crestem mari, nu ne mai pemitem sa copilarim http://www.youtube.com/watch?v=cpg8qA2jdys

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger