Pe măsură ce mega-fermele industriale de creștere a animalelor se răspândesc în toată lumea, o nouă carte scoate la iveală cruzimea și amploarea industriilor mondiale de carne și lactate.
CAFO, acronimul de la Concentrated Animal Feeding Operation, descrie modelul de crescătorie industrială pe care America l-a perfecționat și l-a exportat în toată lumea. CAFO-urile au dus crescătoriile la un nivel înspăimântător de eficiență. Prin înghesuirea animalelor într-un spațiu cât se poate de mic, unde acestea cresc cât de repede se poate cu costurile cele mai mici, CAFO-urile neagă cele mai fundamentale drepturi ale ființelor.
Doug Tompkins, a cărui Fundație pentru Ecologie Profundă a publicat cartea, spune că aceste crescătorii ar trebui numite tabere industriale de concentrare a animalelor.
Șoc, oroare și dezgust sunt câteva dintre sentimentele pe care le produc cele 450 de pagini cu imagini “de culise” . Majoritatea produselor animale consumate în SUA sunt produse astfel. Pe măsură ce consumul de carne este în creștere la nivel mondial, CAFO-urile vor fi promovate ca metode moderne de creștere a animalelor care vor ajuta la hrănirea unei populații mondiale tot mai mari.
Puțini dintre noi vor ajunge să vadă aceste ferme cu ochii lor, așa că aflăm din această carte costul real al mâncării ieftine. Dacă preparatele din pui sau hamburgerii nu vor mai fi la fel de gustoase apoi, cartea și-a atins scopul. O armată de activiști se luptă pentru eliminarea acestor produse provenite din fabricile de animale, care afectează mediul și comunitățile de fermieri.
Și cifrele sunt grăitoare. În anii 1950, în America, o vacă producea 2,65 de tone de lapte anual, iar până în 2000 aceeași vacă a ajuns să producă 9 tone.
95% dntre cele 280 de milioane de cloști din SUA sunt crescute în cuști în care fiecare pasăre are un spațiu mai mic decât o foaie de hârtie.
Efectele nocive ale acestor ferme sunt nenumărate: deșeuri, poluarea mediului, riscuri asupra sănătății umane, distrugerea peisajelor și exterminarea comunităților de fermieri.
Citește și un interviu despre efectele nocive ale fermelor Smithfield, cele mai mari din lume, care au afaceri și în România – Exclusiv: Interviu cu regiyoarea Pig Business, cel mai bun documentar Eco la Astra 2011
Sursa: The Ecologist
2 comentarii
Pingback: Infecțiile nu vor mai putea fi tratate dacă se continuă folosirea în exces a antibioticelor în creșterea animalelor | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: În numele porcului: Pig Business | TOTB.ro - Think Outside the Box