Orice secundă pentru tine e o secundă furată de la patroni

0

Vampirizarea muncitorilor de către angajatori nu e o aberaţie a capitalismului românesc, e normalitatea capitalismului de pretutindeni. Ceea ce face diferenţa sunt recompensele, mai mari în unele zone decît în altele. Atitudinea însă e aceeaşi.

 

 

Norvegia e o ţară admirată pentru prosperitatea economică. Preţul prosperităţii, ca şi în cazul Germaniei, e tratarea muncitorilor ca pe nişte automate de creştere economică.

Anul trecut o firmă norvegiană le-a obligat pe femeile aflate la ciclu să poarte o banderolă roşie pe braţ pentru a-şi justifica drumurile suplimentare la toaletă.  O altă companie a creat un fel de condică la budă, pe care angajaţii trebuie s-o semneze de cîte ori intră pe uşa toaletei, iar alte firme le-au împărţit angajaţilor cartele magnetice cu care să deschidă uşa toaletei pentru a-i monitoriza. Un sistem mai vechi folosit în acelaşi scop e alertarea managerilor printr-un semnal luminos.

Sindicatele norvegiene se opun acestor măsuri, afirmînd că nevoile individuale – vizitele la toaletă, pauzele de ţigară, convorbirile telefonice – nu pot fi limitate la un număr de minute. Pentru că pur şi simplu muncitorii nu sunt vite de povară.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger