Orhideea care înflorește noaptea, cea mai recentă descoperire a botanicii

0

Prima orhidee cunoscută botanicii care înflorește noaptea a fost descoperită de o echipă de cercetători olandezi. Specia este un mister pentru oamenii de știință, pentru că, dincolo de faptul că au stabilit că este singura orhidee (cunoscută) din lume care să înflorească noaptea, ei nu reușit să dezlege misterul acestui comportament al plantei.

 

Floarea a fost descoperită de un cercetător olandez, în timpul unei expediții pe o insulă de lângă Papua Noua Guinee. Studiul care o descrie a fost publicat recent în revista Botanical Journal of the Linnean Society. Pentru cei care au studiat planta, capacitatea acesteia de a înflori noaptea este suprinzătoare: ”Sunt atât de multe specii de orhidee în lume și nici una, nici măcar una singură nu înflorește noaptea. După atâția ani de cercetări, este o descoperire remarcabilă”, a declarat Andre Schuiteman, expert în orhidee la Grădinile Botanice Regale din Kew.

Membrii expediției care au găsit floarea nu i-au descoperit comportamentul nocturn decât după ce au dus-o în Olanda – unul dintre cercetători o luase acasă, pentru observație. Nu mică i-a fost mirarea acestuia să descopere neobișnuita înflorire și să vadă că florile plantei nici măcar nu rămân deschise peste ziuă. Însă de ce se întâmplă acest lucru, oamenii de știință încă nu pot spune. Au dezvoltat mai multe teorii, însă nici una dintre ele nu stă pe deplin în picioare. Alte cercetări îi vor ajuta, probabil, să înțeleagă mecanismul înfloririi de noapte la această specie.

Problema, însă, nu este, de fapt, misterul înfloririi plantei, ci faptul că zona din insulă unde a fost descoperită este supusă exploatării forestiere intensive. Deși accesul cercetătorilor în zonă a fost permis tocmai pentru că operațiunile de tăieri de copaci au dechis calea către regiuni inaccesibile până la acest moment, ei se tem că specii precum orhideea proaspăt descoperită ar putea fi în pericol de dispariție, tocmai din cauza exploatării lemnului. ”Este o activitate cu dublu tăiș: pe de o parte, creează drumuri de acces pentru exploratorii florei, faunei, dar pe de altă parte poate pune în pericol toate speciile, multe dintre ele încă nedescoperite, neștiute, din regiune”, a spus Schuiteman. Apelul oamenilor de știință care studiază acum orhideea nocturnă este ca autoritățile locale să protejeze regiunea, chiar dacă aceasta înseamnă să nu mai acorde licențe pentru exploatarea forestieră.

 

Sursa și foto: BBC Nature


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger