FOTO “Orhid”: O expoziţie de fotografie pe care nu ar trebui s-o rataţi

0

Mâine, 12 noiembrie, la ora 19.00, faceţi-vă timp să treceţi pe la Biblioteca Naţională a României, unde se va deschide expoziţia de fotografie “Orhid”, organizată de Școala de Poetică Fotografică Francisc Mraz. Expoziţia e o călătorie vizuală la Orhid, unul dintre cele mai vechi şi mai adânci lacuri ale Europei, situat la graniţa dintre Macedonia şi Albania, realizată prin fotografiile a 29 de artişti.

 

Maria Mraz Ohrid-dm

Foto: Maria Mraz

 

Școala de Poetică Fotografică Francisc Mraz, care promovează estetica fotografică și arta în general, propune o nouă abordare a imaginii , îmbinând în mod ideal noțiuni de estetică și psihologie a percepției vizuale cu tehnica fotografică. Fondatorii școlii, Francisc Mraz şi Gyuri Ilinca, îndeamnă la explorarea fotografiei nu doar ca mijloc de explorare a atmosfei şi a experesiei, ci şi a sensibilităţii, filosofie care-şi lasă amprenta în imaginile realizate de cei care au participat, de-a lungul timpului, la Şcoala de Fotopoetică. În fiecare an, Şcoala organizează, pe lângă cursuri, tabere de fotografie, traseul incluzând până acum destinaţii ca Lisabona, Sarajevo, Istanbul, Belgrad, Republica Moldova.

 

Corneliu Radu Sarion Ohrid-dmFoto: Corneliu Radu Sarion

 

Cel mai recent punct de pe această hartă trasată prin obiectivul aparatelor foto este Lacul Orhid. Fără a avea o tematică impusă și fără a se avânta într-o vânătoare de imagini, singuri sau în grupuri mici, cei 29 de fotografi ale căror imagini vor fi expuse începând de mâine la Biblioteca Naţională au scotocit cu tandreţe şi curiozitate lumea din jurul lacului. Nu au existat interdicții, doar zonă deschisă, calmă, bucuroasă să-şi arate lumina interioară. Excursia a durat 9 zile, timp în care uriaşul lac Ohrid a fost înconjurat de nenumărate ori. În călătoria documentată vizual, îşi fac loc elemente macedonene și albaneze, țărani, pescari, turiști, călugări, meseriași și mulți care își ascundeau îndeletnicirile în ceainării și cafenele.

 

Cosmin Dimian Ohrid-dmFoto: Cosmin Dimian

 

Expoziţia Orhid cuprinde fotografii realizate de Adrian Constantinescu, Adrian Dudui, Andreea Machidon, Andrei Contiu, Anton Marinescu, Camelia Buligoanea, Carmen Ciocea, Claudia Asanachescu, Corneliu Sarion, Cosmin Dimian, Cristina Irian, Cristina-Mina Dalea, Dana Cismaru, Diana Maria Creţu, Dragoş Dumitrescu, Ferko Mraz, Florina Lupuţ, Ionuţ Maga, Iris Tuşa, Marcel Eremia, Maria Buciu, Maria Mraz, Marius Encher, Sorin Hasu, Stela Pătrulescu, Szilvia Illes, Tudor Stănică, Tudor Tuşa, Viorel Petcu. Ea va fi deschisă publicului până la data de 1 decembrie 2014.

 

Diana Maria Cretu Ohrid-dmFoto: Diana Maria Creţu

Dragos Dumitrescu Ohrid-dmFoto: Dragoş Dumitrescu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger