Deși orgasmul este un fenomen universal, știința nu cunoaște foarte multe despre el. Cercetătorii de la Rutgers University din Newark, New Jersey încearcă însă să descifreze mecanismele din spatele stimulării sexuale. Până acum, au descoperit nu numai că există mai multe căi spre atingerea orgasm, dar și că odată cu el se dezvoltă un nou tip de conștiință la nivel cerebral – ceea ce ar putea duce la noi tratamente împotriva durerii.
Oamenii de știință mai sus amintiți sunt interesați de ce se întâmplă în timpul orgasmului și mai ales atunci când o anumită regiune cerebrală – cortextul prefrontal – se activează. Mai exact, este vorba de regiunea din fața creierului care este implicată în anumite aspecte ale conștiinței, cum ar fi autoevaluarea sau cântăritul lucrurilor din perspectiva altei persoane. Echipa americană a observat recent o activitate intensă în cortexul prefrontal în timpul orgasmului feminin. În mod surprinzător, același rezultat a fost depistat și în cazul oamenilor care reușeșc să ajungă la orgasm prin puterea gândului.
Cercetătorii s-au gândit că regiunea cerebrală cu pricina ar putea juca un rol important în formularea unui răspuns fiziologic la imaginație. O femeie voluntar explică într-un articol scris pentru pentru Newscientist cum a fost îndemnată de echipa lui Barry Komisaruk de la Rutgers University să-și bată degetul mare de la mână cu celelalte degete timp de trei minute, apoi să-și imagineze că face același lucru preț de alte trei minute în timp ce era examinată prin imagistica prin rezonanță magnetică funcțională. Exercițiul a fost realizat apoi și în zona pelviană, după care voluntara a fost rugată să se autostimuleze până la orgasm.
Peste 30 de regiuni cerebrale sunt implicate în acest proces, inclusiv cele care reglează atingerile, memoria, recompensa și durerea, chiar și atunci când este vorba de atingeri imaginate. Cortexul prefrontal s-a activat însă mai intens atunci când atingerile de degete și apăsările pelviene au fost imaginate. Asta sugerează că surplusul de activitate reflectă imaginația și fantezia sau un proces cognitiv care ajută la gestionarea procesului prin care creierul reglează direct funcțiile fiziologice. Komisaruk speră că, într-o zi, femeile care nu pot avea orgasm să-și vadă activitatea cerebrală în timp real și s-o manipuleze astfel încât s-o apropie de un tipar orgasmic. Totodată, cercetătorul mai crede că la un moment vom învăța să ne folosim gândurile pentru a ne putea controla alte senzații fizice, cum ar fi durerea.
Foto: Flickr/roadkilltshirts
Citiți și: