Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a primit premiul Nobel pentru Pace

0

chemical-weaponsOrganizația pentru Interzicerea Armelor Chimice primește premiul Nobel pentru Pace în acest an pentru eforturile în direcția eliminării armelor chimice, se arată în comunicatul de presă al Comitetului Nobel.

În timpul Primului Război Mondial, armele chimice au fost folosite la scară destul de largă. Convenția de la Geneva din 1925 a interzis folosirea armelor chimice, dar nu și producerea sau depozitarea lor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armele chimice au fost folosite de către Hitler în scopul exterminării în masă. De atunci, armele chimice au mai fost folosite în numeroase ocazii atât de către guverne, cât și de către teroriști.

În 1992-1993, a fost redactată o convenție care interzicea atât producerea cât și depozitarea armelor chimice, iar în 1997 a intrat în vigoare. De atunci, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice face eforturi pentru implementarea acestei convenții prin inspecții și distrugerea armelor chimice. Până acum, 189 de state au aderat la această convenție.

Evenimentele recente din Siria, unde armele chimice au fost, din nou, folosite, subliniază necesitatea pentru mai multe eforturi în direcția eliminării acestora. Unele state nu au semnat convenția, altele au depășit deadline-ul de aprilie 2012 pentru distrugerea arsenalului chimic, printre care Statele Unite și Rusia.

Comitetul Nobel consideră că acordarea premiului Nobel pentru Pace Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice este contribuția proprie pentru eliminarea armelor chimice. Reprezentanții Comitetului amintesc că dezarmarea este un subiect asupra căruia Alfred Nobel a insistat în testamentul său.

Dintre toți cei 259 de candidați din a acest an la Nobelul pentru Pace, dintre care 50 au fost organizații, s-au numărat activista pakistaneză Malala Yousafzai, precum și Denis Mukwege, medic din Republica Democrată Congo, recunoscut pentru tratarea a mii de femei care au fost violate și torturate în războiul civil, aceștia doi fiind considerați favoriți. De asemenea, Lyudmila Alexeyeva, cea mai vârstnică activistă din Rusia (86 de ani), alături Svetlana Gannushkina și Lilya Shibanova, la rândul lor militante pentru drepturile omului, s-au numărat printre candidați, pentru opoziția fermă la noile măsuri punitive pe care președintele Vladimir Putin le impune împotriva comunităților gay.

 

Sursa: The Telegraph

Foto: Businessinsider

Puteți citi și:

Trei atacuri istorice cu arme chimice

Activista pakistaneză Malala Yousafzai, printre favoriții Premiului Nobel pentru Pace

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger