Organizația Mondială a Sănătății le recomandă tuturor bărbaților gay să ia medicamente de prevenire a HIV-ului

3

Pentru prima oară, Organizația Mondială a Sănătății spune că prezervativele nu sunt suficiente în cazul bărbaților care fac sex cu bărbați, îndemnându-i pe toți să înceapă tratatmente antiretrovirale împotriva virusului HIV chiar și în absența lui. La nivel mondial, riscul ca un bărbat să se infecteze cu HIV este de 19 ori mai mare în cazul în care are raporturi sexuale cu o altă persoană de sex masculin.

 

 

Atunci când este aplicat în mod regulat, tratamentul medicamentos de prevenție anti-HIV sau “profilaxia preexpunere”, constând într-o tabletă administrată zilnic ce conține două medicamente diferite, este eficientă în proporție de aproape 92% în protejarea oamenilor în fața HIV-ului. Într-un update la ghidul de prevenire HIV , OMS estimează că răspândirea acestui tratament în rândul bărbaţilor gay sau bisexuali ar putea preveni nu mai puţin de un milion de infecţii noi în următorul deceniu. Organizaţia recunoaşte însă că accesul la acest tratament este limitat sau zero. În plus, există şi riscul incriminării, al stigmei, al discriminării şi al violenţei în timpul implementării unor programe de profilaxie preexpunere, mai ales în locurile în care homosexualitatea este ilegală.

Sexul cu persoane de acelaşi sex se pedepseşte cu moarte în cinci ţări şi cu închisoarea în alte 70, ceea ce înseamnă că o parte considerabilă din populaţia lumii nu ar putea urma sfaturile OMS. În SUA, profilaxia preexpunere a fost învăluită în controversă. Anunţul OMS vine după ce, luna trecută, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor de peste ocean a recomandat personalului din domeniul sănătăţii să distribuie astfel de medicamente de prevenţie, marketate în SUA sub numele de Truvada, persoanelor care prezintă risc ridicat de infecţie, cum ar fi bărbaţii gay sau bisexuali, consumatorii de droguri injectabile sau femeile care fac sex cu bărbaţi despre care nu ştiu dacă au sau nu HIV. Truvada este folosit de multă vreme de oamenii infectaţi cu HIV pentru a întârzia SIDA, însă după ce a fost aprobat ca profilactic în 2012, unii l-au preţuit pentru proprietăţile sale preventive, în timp ce alţii, printre care mulţi oameni din comunitatea LGBT, au spus că ar putea deveni rapid o alternativă riscantă la prezervative.

OMS nu propune înlocuirea prezervativelor cu profilacticele preexpunere, ci folosirea lor ca măsură suplimentară. Deşi numărul victimelor HIV este în scădere, datorită în mare parte medicamentelor antiretrovirale folosite de 13 milioane de oameni din întreaga lume, el scade mai încet în rândul grupurilor de indivizi cu risc înalt de infecţie, cărora le este adresată recomandarea OMS. Sursa: The Atlantic


3 comentarii

  1. asta e propaganda la medicamente, sa mai vanda putin companiile farmaceutice. Carui om sanatos la cap i-ar veni ideea sa ia medicamente de prevenire a HIV-ului cand boala nu poate fi tratata (ci doar stapanita)?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger