Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează un apel la dezincriminarea drogurilor

1

Tot mai multe ţări şi oraşe, printre care Jamaica, Uruguay, Colorado şi Washington, se răzvrătesc împotriva convenţiilor ONU care au incriminat narcoticele acum jumătate de secol, scrie The Economist, însă cea mai recentă deraiere de la linia Naţiunilor Unite vine, în mod surprinzător, din partea uneia dintre agenţiile sale: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). OMS a publicat un raport în care lansează un apel discret dar clar la dezincriminarea drogurilor, şi nu doar a canabisului.

 

 

Agenţia a mers într-atât de departe încât a recomandat dezincriminarea drogurilor injectabile, într-un raport despre prevenirea, diagnosticarea şi tratarea HIV în rândul “populaţiilor-cheie”, care îi include şi pe consumatorii de droguri. Iată ce scrie OMS la pagina 91 (pagina 113 din PDF) privind oamenii care consumă sau îşi injectează droguri, în cadrul secţiunii “Recomandări de bune practici privind dezincriminarea”:

– Ţările ar trebuie să se orienteze spre dezvoltarea unor politici şi legi prin care să dezincrimineze injectarea şi alte tipuri de consum de droguri şi, prin urmare, să reducă încarcerările.

– Ţările ar trebui să se orienteze z67spre dezvoltarea unor politici şi legi prin care să dezincrimineze folosirea acelor şi seringilor curate (şi să permită NSP-urile, [programele de schimb de seringi],) şi prin care să legalizeze OST-ul, [tratamentul substitutiv]pentru dependenţii de opiacee.

– Ţările ar trebui să interzică măsurile coercitive la care sunt supuşi oamenii care consumă şi/sau îşi injectează droguri.

Iată cum sună, la polul opus, poziţia ONU în convenţia din 1988:

Supunându-se principiilor constituţionale şi conceptelor de bază ale sistemelor lor legale, fiecare parte va adopta oricâte măsuri este nevoie pentru a stabili ca infracţiune penală sub legea locală, atunci când e săvârşită internaţional, posesia, cumpărarea sau cultivarea de droguri narcotice sau substanţe psihotrope pentru consum propriu.

 

Puteţi citi şi:

“Trebuie să renunţăm la prejudecăţi şi să recunoaştem că prohibiţia drogurilor nu e soluţia potrivită

Primul joint electronic, creat de o companie olandeză

Uruguay: Un gram de marijuana va costa oficial un dolar

Legalizarea marijuanei în SUA nu a crescut infracționalitatea

Colorado a strâns 2 milioane de dolari din taxele pe canabis în luna ianuarie


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger