Organizația Carusel a publicat un raport privind documentarea abuzurilor forțelor de ordine

0

Asociaţia Carusel, împreună cu RHRN – Romanian Harm Reduction Network, au lansat ieri raportul „Dreptate pentru Dinte!”. Documentul prezintă rezultatele activităţilor de documentare şi sesizare a abuzurilor reprezentanţilor forţelor de ordine în rândul persoanelor aparţinând unor grupuri vulnerabile (persoane care consumă droguri, practică sexul comercial, trăiesc pe stradă şi/sau trăiesc cu HIV).

Acest proiect s-a derulat în memoria lui Gabriel Daniel Dumitrache, zis Dinte, în vârstă de 26 de ani, decedat în data de 4 martie 2014, în garajele Secției 10 Poliție din București. Activităţile de documentare, sesizare şi monitorizare a abuzurilor reprezentanţilor forţelor de ordine au fost derulate timp de un an, în perioada 01.10.2014 – 30.09.2015, în mai multe zone din Bucureşti.

O echipă a Carusel a petrecut aproximativ o mie de ore pe stradă, în parcări şi în apropierea secţiilor de poliţie, în încercarea de a documenta abuzurile forţelor de ordine asupra persoanelor care aparţin unor grupuri vulnerabile. Ana Mohr lucrează la Carusel şi este una dintre persoanele care au contribuit direct la documentarea cazurilor prezentate în raport: ”La început oamenii erau suspicioşi, nu le venea să creadă că cineva se interesează de problemele pe care le au cu agenţii de poliţie. Am descoperit poveştile lor legate de abuzurile poliţiei, iar la scurt timp am început să le observ direct, pentru că multe se desfăşurau sub privirile mele. Cazurile de abuz sunt greu de demonstrat, multe victime renunţă pe parcurs.”

”Concluziile raportului Dreptate pentru Dinte!”, declară Marian Ursan, Directorul Executiv al Asociaţiei Carusel, ”indică faptul că nimic nu s-a schimbat. Reprezentanţii forţelor de ordine continuă să bată, să umilească, să ameninţe şi să discrimineze, în special persoanele care provin din rândurile grupurilor vulnerabile şi marginalizate, dar şi jurnalişti sau persoane integrate socio – economic. O persoană care se consideră victima unui abuz al forţelor de ordine are mult de lucru pentru a demonstra că i-au fost încălcate drepturile. Martori, înscrisuri, certificate medico-legale şi multe drumuri. Fără asistenţa juridică specializată, multe persoane renunţă.”

Cu toate acestea, raportul scoate la suprafaţă o serie de abuzuri. G.D. are 37 de ani și pentru a-și câștiga existența lucrează ca parcagiu, de obicei în zona Străzii Ilfov. În seara zilei de 11 februarie 2015, în jurul orei 20:00, acesta se afla în zona Palatului CEC, la intersecția dintre Str. Ilfov și Str. Mihai Vodă. După ce l-au legitimat, i-au făcut proces verbal și i-au dat amendă, unul dintre agenții de politie care il opriseră pe G.D. a vrut să-l lase să plece, dar colegul său a insistat să fie dus la secție. Odată ajuns la secţie, G.D. a fost obligat să se dezbrace de la brâu în jos, până la chilot, iar în momentul în care era cu pantalonii în vine, agentul care a insistat ca el să meargă la secție a început să-l lovească cu bastonul de cauciuc (tompha). Victima susține că a fost lovit aproximativ 20 de minute peste mâini, spate, brațe, picioare, genunchi și tălpi, și a fost pus să facă alternativ flotări și genuflexiuni.

A.C. are 35 de ani și a fost consumator de droguri timp de 12 ani, iar din anul 2014 se află în tratament substitutiv cu metadonă; din luna noiembrie 2014 a început tratamentul antiretroviral (ARV). Acesta deține o pensie de invaliditate de gradul I, cu însoțitor, și o pensie de handicap de gradul II. Pe data de 10 iunie 2015, în jurul orei 15:00, A.C., împreună cu un cunoscut, a fost oprit de patru jandarmi, îmbrăcați în civil. După ce A.C. i-a prezentat unui jandarm pastilele de metadonă pe care le avea asupra lui și cele două rețete, unul dintre jandarmi l-a întrebat dacă mai deține și alte substanțe. A.C. i-a răspuns că trăiește cu HIV și că are tratamentul antiretroviral la el. În acest moment, un alt jandarm a început să strige Ce, bă, ai SIDA?, îndeajuns de tare cât să fie auzit de cei din jurul lor. Când A.C. i-a cerut să vorbească mai încet, jandarmul i-a replicat: Și ce, bă, ți-e rușine cu ce ai?. Medicamentele ARV au fost confiscate, sub suspicinea că au conținut stupefiant. Autorii raportului consideră că atât comportamentul violent al jandarmilor, cât și privarea de tratament a lui A.C. reprezintă rele tratamente.

Nu doar cei vulnerabili devin victime ale poliţiei. Ștefan Mako este un jurnalist afiliat Casei Jurnalistului, o comunitate de reporteri care publică reportaje și investigații în mediul online. Timp de mai multe luni, Ștefan Mako a investigat moartea lui Dinte. Pe data de 02.03.2015, acesta se afla la intersecția dintre Str. Ilfov și Str. Mihai Vodă. […]

Agent de politie: Eu îți spun așa, din punctul meu de vedere, că te-am văzut prima dată: pur și simplu, am o problemă cu voi, cu rasa voastră! (n.r. etnia maghiară). Dacă te prind la parcare, te execut! Pe tine personal! Deci am fost foarte umilit de rasa voastră la noi în țară! Am fost foarte umilit! Te execut la lege! Nu altceva, să zici că am ceva cu tine, să te iau la bătaie! Nu, să zici că sunt aici șmecher că sunt în România! Nu!

Ștefan Mako: Și eu sunt tot în România!

Agent: Legal te fac! Legal, vă dau la TVR! Da’ vă și spun de ce, motivu’: ca să vă duceți… tu la rândul tău, să le mai spui la zece: „Bă, uite că s-au pus românii pe noi! Vor să ne facă rău”. Legal! Nu e frumos, fraților, să veniți la noi în țara să ne spuneți că nu vorbiți românește! […]

Recomandările raportului sunt variate și încep cu necesitatea modificării măsurii administrative de conducere a persoanelor la sediul poliției, astfel încât acestea să fie mai puțin expuse abuzurilor pe drum către și în secțiile de poliție; sancționarea disciplinară a agenților împotriva cărora s-au făcut plângeri penale și eliminarea practicii de a menține în funcție, în contact direct cu publicul, poliţiştii acuzați de purtare abuzivă. De asemenea, raportul recomandă dotarea tuturor secțiilor de poliție cu sisteme de supraveghere video, inclusiv în subsoluri, în curți sau alte spații în care polițiștii pot comite abuzuri, dar şi instruirea agenților de poliție și jandarmerie cu privire la drepturile omului, antidiscriminare, HIV şi TBC.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger