Orezul din Fukushima a trecut testul radiaţiilor, pentru prima dată de la dezastrul nuclear din 2011

0

Testele pentru radiaţii efectuate de oficialii japonezi asupra orezului provenit din culturi din regiunea Fukushima au fost trecute cu succes, pentru prima oară de la dezastrul nuclear din anul 2011, care a avut loc în această parte a Japoniei, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Un oficial din cadrul prefecturii Fukushima, Tsuneaki Oonami, a declarat că aproximativ 360.000 de tone de orez (adică aproape toată recolta anului trecut) au fost verificate şi au întrunit condiţiile testului pentru radiaţii (adică se situează sub limita impusă de normele în domeniu). “Faptul că s-a tot redus, în ultimii trei ani, cantitatea de orez care să nu treacă testul ne arată că am luat măsurile necesare şi am făcut paşii potriviţi în această direcţie”, a declarat oficialul, care coordonează departamentul responsabil cu culturile de orez ale regiunii Fukushima. Cantităţile de orez care nu au trecut testul în anii anteriori au fost distruse.

Fermierii şi pescarii japonezi au fost serios afectaţi de cutremurul din 2011, care a generat un tsunami ce a declanşat dezastrul de la centrala nucleară Tokyo Electric Power Co. din Fukushima; incidentul a forţat Japonia să îşi suspende exporturile agricole şi de peşte. Ulterior, restricţiile pe export au fost ridicate, dar, spre exemplu, Coreea de Sud şi-a rezervat dreptul de a interzice importurile din opt regiuni japoneze, inclusiv din Fukushima, considerate încă afectate de scurgeri radioactive. Experţii sud-coreeni au vizitat centrala nucleară de la Fukushima luna trecută, iar guvernul de la Seul va analiza din nou decizia de interdicţie a importurilor japoneze, după ce specialiştii săi vor face şi ei o serie de inspecţii şi teste la Fukushima.

 

Sursa: Reuters

 

Puteţi citi şi:

FOTO Imagini din reactoarele de la Fukushima

Mii de oameni au protestat la Tokyo împotriva energiei nucleare

Japonia şi-a închis toate reactoarele nucleare

Compania TEPCO îşi asumă dezastrul nuclear de la Fukushima


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger